Кількість задіяних в сільському господарстві робітників скоротилася в 10 разів
Іван Кириленко

Кількість задіяних в АПК робітників за 27 років скоротилася з 5 млн до 500 тис. працівників.

Про це заявив заступник Голови партії Батьківщина народний депутат України Іван Кириленко під час виступу перед аграріями Миколаївщини, в рамках презентації оновленої програми Батьківщини «Новий курс України».

Нагадаємо, у червні поточного року Батьківщина підписала Меморандум про співробітництво між політичною партією «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», ГС «Всеукраїнська аграрна рада» та «Аграрним Союзом України» щодо проведення реформ у сільському господарстві та забезпеченні розвитку сільських територій.

За словами Івана Кириленка, Україна зараз втрачає не металургію чи сільське господарство, а найцінніший ресурс – людей.

В основі основ має бути не ВВП країни, не тони надоїв чи гектари угідь, а людина. Ми зараз втрачаємо не металургію і не сільське господарство – людей. Близько 6 млн українців виїхали за кордон. І виїжджають не просто на заробітки. Виїжджають родинами. Смертність найвища, народжуваність найнижча. Найгірші умови для підприємництва. У нас у сільскому господарстві зараз зайнято близько 500 тис. робітників (раніше було 5 млн). Інші – в поляків у наймах», – заявив Іван Кириленко під час виступу перед аграріями Миколаївщини, який відбувся 29 серпня поточного року.

За його словами, у світі зараз обробляється 2,5 млрд га земель.  З них 570 млн га обробляється фермерськими господарствами (родинними фермами). В середньому по п’ять га на брата. І латифундіями там і не пахне.

«Агрохолдингів там і на горизонті не видно. Польща починала разом з нами. Вони були бідні, як церковні миші. І де зараз поляки, а де ми? А все тому, що вони створили 2,5 млн родинних фермерських господарств (розміром не більше 10 га кожне)», – заявив Іван Кириленко.

За словами нардепа, керівництво держави має поставити за мету – зростання аграрного виробництва, підвищити зайнятість на селі, збільшення інвестицій у сільське господарство і надходжень до місцевих бюджетів, захист прав власників та орендарів земельних ділянок й інших аграрних активів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...