Agronews
Потенціал річкових перевезень зерна становить 15,6 млн т на рік – експерт

Потенціал річкових перевезень зернових вантажів внутрішніми водними шляхами України становить 15,6 млн т на рік. Про це на аграрно-логістичному форумі «Дніпро–Дунай–Чорне море» заявив генеральний директор СП «Нібулон» Олексій Вадатурський, повідомляє uga.ua.

Нагадаємо, що законопроекти №2475 та №2475а-4, які стосуються розвитку річкового транспорту, в кінцевому підсумку створять у галузі монополію, вважає депутат від "Самопомочі" Роман Семенуха..

Надумку Вадатурського, проте цей потенціал сьогодні не може бути реалізовано в повній мірі, оскільки річковий транспорт поки програє конкуренцію автомобільному й залізничному.

Річковий транспорт поки неконкурентний авто- і залізничного транспорту. Він найповільніший і за наявних реалій, за відсутності днопоглиблення і при завантаженості судів не більш ніж на 65%, річкові перевезення виходять дорожчими, ніж залізничні. Але якщо системно проводити роботи з днопоглиблення українських річок і звільнити річкові перевезення від оподаткування, то за поточної вартості залізничних перевезень 208 грн/т (з ПДВ) річкові перевезення будуть на 25 грн/т дешевшими", – сказав гендиректор «Нібулону».

Водночас О. Вадатурський наголосив, що розвиток річкової логістики життєво необхідний Україні, оскільки в поточних економічних реаліях держава вже не може «утримувати «Укрзалізницю» і працювати на її прибутковість».

Глибина Дніпра повинна бути 3,65 м, насправді ж сьогодні вона становить 2,9 м, а місцями, в напрямку Білорусі, доходить до 0,6 м. Нам життєво необхідно проводити днопоглиблення, але реальні роботи державою досі не ведуться, хоча в різні часи президентами України було підписано 2 меморандуми на днопоглиблення Дніпра", – сказав він.

Ще однією проблемою, додав Вадатурський, є те, що річковий флот виведено за межі України і на даний час його «фактично немає».

З 1990 року по 2013 рік чисельність українського річкового флоту скоротилася з 29,2 тис. од. до лише 635 од. А за даними на 2018 р. кількість суховантажних суден і барж в Україні становила 447 од., з яких 42 є у власності СП «Нібулон». Тим не менш, ми розраховуємо, що до 2020 р. даний показник зросте до 1288 од.", – додав О. Вадатурський.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 грудня 2018
Україна та Білорусь домовилися у 2019 році почати річкові перевезення по Дніпру
У 2019 році компанії з Білорусі та України почнуть перевезення по Дніпру між річковими портами: з  України в Білорусі планується возити зернові,...
21 серпня 2018
В Україні розробили перший закритий стрічковий самозачисний транспортер для зерна
Компанія «Елеваторні системи» (Дніпро) розробила закритий стрічковий самозачисний транспортер, який не має вітчизняних аналогів. Про це...
1 липня 2018
Мери «річкових» міст виступили проти законопроекту «Про внутрішній водний транспорт»
Мери міст, розташованих уздовж найбільших в Україні річок – Дніпро та Південний Буг – виступають проти запровадження нових податкових...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...