Президент 40 днів «блокує» підписання соєво-ріпакових правок – аграріїв чекають збитки
Президент 40 днів «блокує» підписання соєво-ріпакових правок – аграріїв чекають збитки

Депутати звернулися до Президента України Петра Порошенка із проханням негайно підписати закон №7403-д. Про це ідеться у зверненні, яке знаходиться в розпорядженні видання AgroPolit.com.

Нагадаємо, що законопроект №7403-д дає право отримання відшкодування ПДВ при експорті сої і ріпаку виробникам першої ланки, які вирощують ці культури і безпосередньо самі ж їх експортують.

У своєму зверненні депутати нагадали Президенту, що цей закон Верховна Рада проголосувала 22 травня 2018 року, а 25 травня його було відправлено йому на підпис. Тобто, вже 40 днів документ пилиться в Адміністрації Президента.

Відповідно до частини другої та третьої статті 94 Конституції України, Президент України протягом 15 днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання та офіційно оприлюднює його або повертає закон із своїми вмотивованими сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений, – ідеться у зверненні.

Враховуючи неповернення Президентом у встановлений строки закону, підписанти цього звернення просять у Петра Порошенка надати плани щодо строків підписання цього закону у строки, визначені ч.2 ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України».

Подання підписали такі аграрні депутати як Іван Мірошниченко, Сергій Лабазюк, Руслан Сидорович, Андрій Вадатурський та Сергій Хлань.

Нагадаємо, що члени аграрного комітету були не в захваті від прийняття даного законопроекту, бо в ньому лише частково враховано інтереси дрібних виробників АПК, і для половини з них лишав збитки, а великим виробникам – додаткові прибутки.

Так, народний депутат, член аграрного комітету («Самопоміч») Іван Мірошніченко раніше так прокоментував AgroPolit.com прийняття Радою цього законопроекту:

Таке рішення означає, що 50% аграріїв втратять в ціні на сої та ріпаку. По сої щорічні втрати становитимуть 2–2,5 млрд грн, а ріпаку – 1,5–1,8 млрд грн. Втрачатимуть малий, середній і трохи вище від середнього агробізнеси. Адже якщо вони раніше не експортували зернові, то оперативно цього й не зроблять. А великі холдинги, які можуть ще й переробляти, не тільки виробляти сою та ріпак, – виграють від цього найбільше, бо в них буде вибір – експортувати і повертати ПДВ, виробляти олію і шрот, чи експортувати і повертати ПДВ. Для великих це взагалі «бінго», подвійний виграш. Збитки аграрії почнуть рахувати вже з 1 вересня 2018 року. А якщо аграрій захоче продати сою чи ріпак по форварду, то ще раніше.

Втім, за його словами, він та його колеги підтримали цей документ, бо він хоча б частково знімав головний біль для дрібних виробників. Нинішня ж ситуація з непідписанням Президентом означає, що всі дрібні та середні виробники знову опинилися біля критичної межі – збитків, адже не за горами збір урожаю та його продаж, а експортне ПДВ так ніхто і не повернув.
Більше про історію соєво-ріпакового конфлікту від початку читайте у матеріалі «18 млрд грн на кону, або Чи відправить парламент дрібних виробників сої та ріпаку в глибокий фінансовий нокаут?».

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 серпня 2018
Порошенко підписав закон про «соєві правки»
Президент України Петро Порошенко підписав закон №7403-д про «соєві правки». Про це повідомила прес-служба Всеукраїнської аграрної ради. ...
3 серпня 2018
300 аграріїв звернулися до Петра Порошенка з резолюцією негайно підписати соєво-ріпаковий законопроект
Щойно учасники ІІ Антирейдерського форуму одноголосно проголосували за резолюцію-звернення до Президента Петра Порошенка з проханням терміново...
12 червня 2018
«Соєві правки» спричинять нові тіньові схеми у сфері АПК, — експерт
Скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку для виробників, які самостійно поставляють ці культури за кордон, може суттєво ускладнити...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...