В Україні значно покращився аграрний бізнес-клімат – дослідження
В Україні значно покращився аграрний бізнес-клімат – дослідження

Опитування агровиробників щодо ситуації в аграрному бізнес-кліматі (АБК) показало зростання їхньої оцінки: рекордний показник склав 40,7 пунктів. Про це повідомляє прес-служба  Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Нагадаємо, що інновації в АПК впроваджує тільки 1/10 частина агрокомпаній.

Повідомляється, що опитування показує, зокрема, подальше поліпшення рівня забезпеченості технікою і обладнанням (38,8 пункту). Також позитивно оцінюються перспективи щодо збільшення розміру підприємств (25,1 пункту).

Погіршилася оцінка рівня прибутку: з 38,5 в лютому 2018 року до поточних 19,4 пунктів; зокрема через зростання собівартості і недостатньою державної підтримки (-36,5 і -27,8 пункту відповідно). Варто відзначити значне поліпшення оцінок політичних і економічних рамкових умов.

Регіональні відмінності між оцінками АБК залишаються незначними. У південних і північно-східних регіонах України оцінки дуже позитивні: 46,9 і 42,9 пункту відповідно. Найнижчу оцінку АБК дали виробники із західних регіонів - на рівні 33,1 пункту.

З огляду на масштаби виробництва, як і очікувалося, представники холдингових структур оцінили АБК вище - на рівні 55,1 пункту. Крім того, його дуже позитивно оцінили виробники з земельним банком понад 5000 га - на рівні 50,2 пункту.

 Цікавий факт постійного і стрімкого зростання оцінки бізнес-клімату в протягом останнього року виробниками з земельним банком, менше ніж 5000 га - з 1,7 пунктів до поточних 48,5 пунктів. Оцінка АБК особисте селянське господарство (з 24,4 пунктами) знову стала найнижчою.

Виробники продукції рослинництва дуже позитивно оцінили АБК (42,9 пункту), демонструючи незначне зростання із серпня 2017 г. (тільки 19,9 пункту), в той час як виробники продукції тваринництва, починаючи з листопада 2017 року, різко знизили свою оцінку АБК з 38,4 до 17,9 пунктів.

Аграрний бізнес-клімат покращився головним чином завдяки оцінці поточної економічної ситуації, починаючи з лютого 2018 р зросла з 31,9 до поточного рівня 38,3 пункту. Рівень бізнес-очікувань з часу останнього опитування зменшився лише незначно - до 43,1 пунктів). З серпня 2016 р обидві оцінки знаходяться в позитивному діапазоні (так званий Бум).

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 грудня 2018
Сільгоспвиробники покращили оцінку аграрного бізнес-клімату України
Агровиробники поліпшили оцінку аграрного бізнес-клімату України (АБК). Про це свідчить опитування, проведене серед них у листопаді,...
15 серпня 2018
Для зростання економіки на 4% потрібно залучити $20 млрд інвестицій – Данилишин
Україна має суттєво збільшити приток інвестицій в економіку – приблизно $20 млрд – аби досягти сталого економічного зростання на рівні...
1 серпня 2018
Названо найбільш інвестиційно привабливий напрям агровиробництва
У сегменті органіки найбільш інвестиційно привабливим є вирощування бобових культур. Про це заявив заступник міністра аграрної політики та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...