Сільгоспвиробники покращили оцінку аграрного бізнес-клімату України
Сільгоспвиробники покращили оцінку аграрного бізнес-клімату України

Агровиробники поліпшили оцінку аграрного бізнес-клімату України (АБК). Про це свідчить опитування, проведене серед них у листопаді, передає Український клуб аграрного бізнесу.

Нагадаємо, названо джерело залучення в АПК $11 млрд.

Цього разу досягнуто рекордного показника – 41,1 пункт, що на 0,7 пункту більше у порівнянні з попереднім опитуванням у серпні 2018 року. 

Зокрема, респонденти зазначили подальше покращення рівня забезпеченості технікою й обладнанням (39,4 пункту) та розвитку підприємств в аспекті розміру (38,1 пункту).

Найбільше погіршилась оцінка рівня собівартості: з -36,5 пункту у серпні 2018 року до поточних -61,4 пункту. Аналогічна ситуація з оцінкою доступності державної підтримки (з -27,8 до -31 пункту). Джерелами витрат були добрива, паливо, а також оплата праці.

Регіональні відмінності між оцінками АБК залишаються досить незначними. Найнижчу оцінку АБК дали виробники з південних регіонів – на рівні 24,9 пункту. Більшість респондентів із півдня послалися на погані погодні умови в цьому регіоні.

Враховуючи масштаби виробництва, представники із земельним банком понад 5 тис. га та холдингових структур оцінили АБК найвище – на рівні 61,3 пункту та 60,7 пункту відповідно. 

Оцінка бізнес-клімату виробниками із земельним банком, меншим ніж 5 тис. га, погіршилася – з 48,5 пункту у серпні 2018 року до 36,4 пункту. Оцінка АБК особистими селянськими господарствами дещо покращилася: з 24,4 пункту у серпні 2018 року до 32,9.

Виробники продукції тваринництва підвищили свою оцінку АБК з 17,9 у серпні  до 26 пунктів. Тим не менш, з лютого 2018 року вони відстають порівняно з виробниками продукції рослинництва (43,4 пункту) та змішаним виробництвом (49,5 пункту).

Аграрний бізнес-клімат поліпшився головним чином завдяки оцінці економічних очікувань аграрними виробниками (з 43,1 до 49,2 пункту), хоча оцінка поточної економічної ситуації зменшилася з 38,3 у серпні до поточних 33,8 пункту. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 березня 2019
Кіровоградщина перетворюється на Південний степ
Кіровоградська область за кліматом стала нагадувати Херсонщину тридцятирічної давнини, а Херсонщина перетворилась на унікальні сухі субтропіки. Про...
21 грудня 2018
Аграріям компенсували 900 млн грн за придбання сільгосптехніки — Кубів
Держава компенсувала 900 млн грн за придбання сільгосптехніки у 2018 році. Про це заявив міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан...
10 грудня 2018
Мінагрополітики зайняло пасивну позицію у ключових питаннях агросектору, — експерти
У цьому році Міністерство аграрної політики та продовольства України працювало не дуже активно. Про це свідчить рейтинг, опублікований виданням...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...