Українські вина користуються популярністю за кордоном
Українські вина користуються популярністю за кордоном

У січні-травні 2018 року Україна експортувала 921 тис. дал. горілки, що на 25% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це свідчать дані статистики.

Нагадаємо, через відсутність прав на землю у винограднику французького винороба Крістофа Лакарена з села Шабо на Одещині господарювали бульдозери.

Зокрема, у травні на експорт було поставлено 200,5 тис. дал. української горілки.

Також, протягом перших п'яти місяців цього року Україна поставила на експорт 145 тис. дал. вина, що на 37% більше, ніж у січні-травні 2017 року.

Досить суттєво зріс експорт і шампанського. У січні-травні 2018 року Україна експортувала 86,1 тис. дал. шампанського, що на 78% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Разом з тим, показники виробництва алкоголю в Україні продовжують падати. З початку року скорочення сягнуло 15% по горілці, 34% по шампанському, 5% по коньяку.

Причини занепаду легальних виробників фахівці вбачають у недолугій податковій політиці держави, яка пішла на значне підвищення алкогольних акцизів, надавши таким чином тіньовим гравцям ринку карт-бланш для активного розвитку.

Загострилася ситуація через низьку купівельну спроможність громадян та неефективну боротьбу з нелегалами з боку правоохоронних органів.

У підсумку – рівень тіньового алкогольного ринку, за різними оцінками, наразі досягає позначки від 60% до 70%.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...