В Україні залишаються заблокованими близько 95% інноваційних засобів захисту рослин
В Україні залишаються заблокованими близько 95% інноваційних засобів захисту рослин

За оцінками представників Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації, які представляють близько 90% ринку оригінальних засобів захисту рослин (ЗЗР), заблокованими залишаються майже 95% інноваційних препаратів. Про це на сторінці у Facebook написав народний депутат України Микола Кучер.

Нагадаємо, на роздрібному ринку частка фальсифікату засобів захисту рослин – 50%.

Кучер зазначає, що на теперішній час понад 68% препаратів ЗЗР, які ввозяться на територію України, виробляються у Європі та Америці. Вони високої якості та їхнє ввезення контролюється відповідно до законодавства та встановлених норм. Не секрет, що великим гравцем на ринку ЗЗР є Китай, а ще – Ізраїль та Білорусь.

Тому і в Україні досить значну частину ринку займають пост патентні та генеричні препарати в основному китайського виробника. Хочу зазначити, що засоби захисту рослин – це не тільки діюча речовина, а й інші складові препарату – емульгатори, прилипачі, розчинники, речовини які роблять гербіцид якісним", – зазначає нардеп.

За словами Кучера, виробники ЗЗР, зазвичай, виготовляють велику кількість різних препаратів на одному заводі, призначених для використання у різних країнах. Наприклад, швейцарський виробник може виготовляти гербіцид для обробки рису в тому ж самому Китаї, який не вирощують у Німеччині. Й тому через відсутність у країні виробництва препарату певних шкідників, хвороб або самої культури, реєстрація в країні виробництва компаніями не проводиться через фактичну не можливість польових досліджень.

Також яскравим прикладом є препарати для обробки дводольних бур’янів, які широко розповсюджені в Україні, та яких мало в ЄС. Або засоби захисту соняшнику, який є однією з пріоритетних сільгоспкультур в Україні, та майже не присутній у багатьох країнах ЄС. У таких випадках державна реєстрація препарату в країні виробництва може виявитися недоцільною і не проводитися.

Заборонивши нині ввезення незареєстрованих ЗЗР, ми відкриємо дорогу генеричним препаратам, у яких інший ступень захисту – нижчий, нерідко вони мало ефективні. За оцінками представників Агрохімічного комітету Європейської бізнес асоціації, які представляють майже 90% ринку оригінальних ЗЗР, заблокованими залишаються близько 95% інноваційних препаратів, які за ступенем безпеки для навколишнього середовища значно безпечніші. Сьогодні нам хочуть довести, що генеричні препарати кращі від оригіналів", – додає Кучер.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 серпня 2018
Інновації в АПК впроваджує тільки 1/10 частина агрокомпаній
В Україні вирощують понад 70% видів сільськогосподарської продукції, якою торгують на світових біржах, при цьому тільки 1/10 частина агрокомпаній...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...