Уряд відновить справедливість, передавши фермерам землі, видані їм на початку 1990-х років, — Шеремета
Уряд відновить справедливість, передавши фермерам землі, видані їм на початку 1990-х років, — Шеремета

Уряд має на меті відновити справедливість, направивши до Верховної Ради законопроект, який передає фермерам та їхнім нащадкам виділені їм у постійне користування аграрні землі на початку 1990-х років.  Про це у власній колонці видання «Економічна правда» написав заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань розвитку фермерства Віктор Шеремета, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що 4 квітня Кабмін схвалив та направив до Верховної Ради законопроект, який передає сільськогосподарські землі, які були виділені у постійне користування, фермерам та їхнім нащадкам.

Він зазначає, що ідеться про передавання у власність близько 0,5 млн га понад 25 тис осіб.

Меті законопроекту, за словами Шеремети — стимулювати діяльність фермерів, яким на початку 1990-х років держава передавала їм земельні ділянки у постійне успадковуване володіння. Цей механізм дозволяв зберігати господарство протягом поколінь і передавати ділянки у спадщину.

Мої колеги-фермери тоді активно агітували односельчан скористатися цією пропозицією від держави і взятися за важку фермерську працю, адже без відродження фермерства неможливе відродження сильної України. Ці перші фермери — справжні герої, які проклали шлях у фермерство новим поколінням українців. Завдяки їм в українському сільському господарстві є альтернатива аграрним холдингам, яка стає все більш потужною", — пише В. Шеремета.

За його словами, замість підтримки фермерів влада скасувала норму, згідно з якою після шести років успадкованого володіння земля переходила у приватну власність фермера, замінивши її правом постійного користування.

Тобто земля перебувала в розпорядженні фермерського господарства доти, доки залишався живим її одержувач — голова господарства. Після його смерті сім'я втрачала право на землю. За таких умов про жодні сімейні ферми йтися не могло", — зазначив урядовець.

Заступник міністра пише, що понад 15 років знадобилося, щоб зробити перший крок для відновлення справедливості.

У квітні 2018 року уряд ухвалив і направив до Верховної Ради законопроект, яким ці землі передаються у власність фермерам та їх нащадкам. Йдеться про півмільйона гектарів землі, які де-факто, але не де-юре, належать майже 25 тис фермерів. З урахуванням членів їх сімей це рішення стосується не менше 100 тис осіб, які своєю працею заслужили право власності. Я спілкувався з багатьма фермерами після засідання Кабміну. Усі вони були натхнені і, чесно скажу, здивовані, що держава нарешті виконала свою обіцянку", — зазначив він.

За його словами, Асоціація фермерів та приватних землевласників України підтримала урядовий законопроект, виходячи з його простоти і справедливості.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 жовтня 2018
ТОП-7 меседжів Віктора Шеремети про держпідтримку для фермерів у 2019 році
Як зміниться державна політика в частині фінансування розвитку фермерства наступного року? Наразі це питання цікавить багатьох,  як і те, ...
9 травня 2018
Постанова Кабміну про передачу земель ОТГ – яскравий піар-хід, – заява
Постанову Кабінету міністрів України про передачу сільгоспземель громадам можна назвати маніпуляцією та піар-ходом. Про це в інтерв’ю...
5 травня 2018
Андрій Мартин: Передача фермерам 500 тис. га сільгоспземель не вирішить проблеми з успадкуванням
Запропонований урядом варіант вирішення проблеми успадкування фермерських земель – просто «подарувати» фермерам ділянки, які були в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...