Постанова Кабміну про передачу земель ОТГ – яскравий піар-хід, – заява
Постанова Кабміну про передачу земель ОТГ – яскравий піар-хід, – заява

Постанову Кабінету міністрів України про передачу сільгоспземель громадам можна назвати маніпуляцією та піар-ходом. Про це в інтерв’ю АgroРolit.com сказав заступник голови Ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, що Верховна Рада провалила три законопроекти з децентралізації, а з 1 лютого 2018 року почало діяти розпорядження уряду про передачу сільгоспземель громадам.

Андрій Мартин вважає, що мета цієї постанови – продемонструвати широкій публіці, що земельна децентралізація можлива і без прийняття спеціального законодавства, що «дозволило б ефективніше «валити» внесені у парламент законопроекти».

Коли постає питання «Чому в Україні сільськогосподарські землі не передаються місцевим громадам і їх продовжують дерибанити державні органи?», слід завжди задавати й друге питання – «Кому це вигідно?». Президентові – ні, бо його вертикаль цими землями не розпоряджається. Якісь «погані» народні депутати – це також не їхня парафія, бо вони не мають жодного стосунку до розпорядження землями. Натомість, сотнями тисяч гектарів державних земель розпоряджається урядовий орган – Держгеокадастр, а про факти системної корупції у цьому не говорить хіба що лінивий. При чому найбільші гроші «робляться» чиновниками не лише на безоплатній роздачі сільськогосподарських земель, а й у випадках, коли ці землі потрібно надати під будівництво, видобування корисних копалин, змінити їм цільове призначення, – зазначив він.

На його думку, за великим рахунком, найбільшими противниками реальної земельної децентралізації є політичні сили та політики, які безпосередньо контролюють вертикаль Держгеокадастр і для яких він давно перетворився на «курку, що несе золоті яйця».

Логічний висновок: попри те, що уряд на словах завжди «за» децентралізацію, фактично земельна децентралізація блокується. Розказуючи завчені гасла про земельну децентралізацію, виконавча влади робить усе, щоб вона насправді не відбулася, а відповідне законодавство прийнято не було, – вважає А. Мартин.

Саме тому він вважає, що розпорядження уряду про передачу сільськогосподарських земель ОТГ – це яскравий піар-хід.

Насправді цей документ жодних передумов для справжньої децентралізації не створює… Реальна земельна децентралізація – це коли місцеві громади отримують можливість самостійно розпоряджатися всією землею в межах громади! А що робить це розпорядження? Держгеокадастр передає місцевим громадам у комунальну власність переважно ті ділянки, які він вже передав в оренду! Яка користь керівництву ОТГ від того, що громаді віддають уже передану в оренду на 7 чи 10 років землю? Вона тільки на папері вважатиметься комунальною, а реально розпоряджатися нею громада не зможе. До того часу, як закінчиться укладений договір оренди, навіть інший склад ради вже розпоряджатиметься землею, – сказав А. Мартин.

Таким чином, на його думку, ОТГ, у більшості випадків, стають номінальними власниками: передана земля рахуватиметься як комунальна власність, але де-факто повернеться в управління громади досить не скоро.

До того ж врахуйте: більшість договорів оренди укладаються таким чином, щоб автоматично продовжитись на другий термін. Відтак, об’єднаним громадам віддають землю за принципом – «на тобі, боже, що мені негоже», а звичайні «необ’єднані» сільські громади взагалі не отримують нічого, – підсумував А. Мартин.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 вересня 2018
30-ти об’єднаним громадам Японія надала фінансування на $2,85 млн
30 ОТГ, що розташовані в Одеській і Тернопільській областях, отримали фінансування у розмірі $2,85 млн за рахунок грантових коштів, виділених...
6 червня 2018
В Україні 199 ОТГ отримали у власність 360 тис. га землі, – Гройсман
Сьогодні у розпорядження об'єднаних територіальних громад (ОТГ) передано понад 360 тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення поза...
26 травня 2018
Гарантій, що об’єднані громади отримають землі, немає, – експерт
Під час передачі земельних ділянок із державної до комунальної власності громад – межі не змінюються. Про це розповідає адвокат, партнер...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...