Українським виробникам томатів загрожує південноамериканська томатна міль
Українським виробникам томатів загрожує південноамериканська томатна міль

Останнім часом почастішали випадки виявлення в імпортних вантажах небезпечного карантинного шкідника — південноамериканської томатної молі. Усі заражені вантажі було або повернуто до країни-експортера, або знищено (за рішенням власника). Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на Держспоживслужбу.

Нагадаємо, від початку року в Україні було зафіксовано 10 випадків виявлення карантинних організмів, загальна кількість заражених ними вантажів склала – понад 117 тонн.

За словами Директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництв Андрія Челомбітка, державні фітосанітарні інспектори тримають на особливому контролі наявні осередки шкідника в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. На сьогодні нових вогнищ молі не зафіксовано. На початку року загальна площа зараження шкідником становила майже 830 га.

Вантажі свіжих томатів, баклажанів, перцю, а також посадковий матеріал рослин імпортного походження вважаються основними шляхами проникнення південноамериканської томатної молі.

Південноамериканська томатна міль - дуже небезпечний шкідник, який здатний за дуже короткий термін знищити від 60 % до 100 % врожаю. Так в Іспанії, через рік після першого виявлення у 2007 р., за кілька зимових місяців було зафіксовано майже 100% втрат врожаю томатів.

Андрій Челомбітко, наголосив, що зростання температурних показників збільшує ризики акліматизації цього виду у районах степової і лісостепової зони України вирощування пасльонових культур, що може призвести до значних економічних втрат серед вітчизняних виробників томатів та інших пасльонових культур.

Держпродспоживслужба|Чоломбітко Андрій|овочівництво|шкідники
Дізнавайтесь першими найсвіжіші фермерські новини України на нашій сторінці в Facebook, а також підписуйтесь на Куркульський вісник.
 
Коментувати (0) 
 
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 жовтня 2021
На Хмельниччині Держпродспоживслужба виявила небезпечний карантинний організм у томатах
У смт Теофіполь Хмельницької області працівники Держпродспоживслужби вперше виявили небезпечний карантинний організм...
18 жовтня 2018
Україна рекордно знизила експорт томатів, – УПОА
З початку поточного року Україна знизила свою присутність на міжнародному ринку тепличних томатів до мінімальних показників за всю історію...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...