Держпродспоживслужбою виявлено понад 117 тонн заражених вантажів
Держпродспоживслужбою виявлено понад 117 тонн заражених вантажів

Від початку року в Україні було зафіксовано 10 випадків виявлення карантинних організмів, загальна кількість заражених ними вантажів склала – понад 117 тонн. Про це виданню AgroPolit.com повідомив директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко.

Нагадаємо, днями у вантажі насіння з Латвії виявили карантинні бур’яни.

Експерт вважає, що вітчизняні імпортери свіжих овочів, фруктів та інших вантажів повинні відповідальніше підходити до фітосанітарної безпеки та якості товарів, які вони планують придбати та завезти в Україну. Дотримання основних вимог до об'єктів регулювання убезпечить бізнес від втрат у разі повернення товару до країн походження.

За словами Челомбітко, особливу небезпеку становлять вантажі свіжих томатів та іншої плодово-овочевої продукції, які завозять із таких країн світу, як Туреччина, Іспанія та Італія.

Так, наприклад, під час фітосанітарного контролю імпортних вантажів у першому кварталі поточного року фахівці управлінь фітосанітарної безпеки територіальних органів Держпродспоживслужби та фітосанітарних лабораторій були виявлені вантажі, заражені карантинними шкідниками, хворобами та бур’янами.

Це такі організми:

- південноамериканська томатна міль (три випадки імпортування томатів із Туреччини);

- амброзія полинолиста (два випадки у вантажах насіння соняшнику з Сербії та насіння фенхелю з Латвії);

- сорго алепське (гумай) (два випадки у вантажах насіння соняшнику з Сербії та спецій (у коріандрі) з Греції);

- середземноморська плодова муха (у вантажі мандаринів із Польщі походженням з Іспанії та Італії);

- західний квітковий трипс – (у вантажі плодоовочевої продукції (салат-латук) із Польщі);

- диплодіоз кукурудзи – (у вантажі кукурудзи (зерно для попкорну) зі США).

Усі імпортні вантажі, які не відповідали фітосанітарному законодавству України (крім вантажу кукурудзи для попкорну), було повернуто до країн-експортерів – Туреччини, Сербії, Греції, Латвії та Польщі. Вантаж, заражений диплодіозом кукурудзи, направлено на переробку під контролем державного фітосанітарного інспектора.

З метою недопущення подібних випадків до вищезазначених країн надіслані нотифікації про невідповідність вантажів фітосанітарним вимогам України.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 квітня 2018
На протиепізоотичні заходи в 2018 році витратять понад 687 млн грн, – Держпродспоживслужба
Замовлення Держпродспоживслужби України на 2018 рік для виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...