Держгеокадастр передає об’єднаним громадам вже орендовані ділянки, тому розпоряджатися землею вони не можуть
Держгеокадастр передає об’єднаним громадам вже орендовані ділянки, тому розпоряджатися землею вони не можуть

Держгеокадастр передає місцевим об'єднаним громадам (ОТГ) у комунальну власність переважно ті ділянки, які він вже передав в оренду. Про це у екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, 130 районів ще не мають жодної об'єднаної громади.

За словами Мартина, що громада фактично не може розпоряджатися такою землею.

«Держгеокадастр передає місцевим громадам у комунальну власність переважно ті ділянки, які він вже передав в оренду! Яка користь керівництву ОТГ від того, що громаді віддають уже передану в оренду на 7 чи 10 років землю? Вона тільки на папері вважатиметься комунальною, а реально розпоряджатися нею громада не зможе. До того часу, як закінчиться укладений договір оренди, навіть інший склад ради вже розпоряджатиметься землею», - зазначає Мартин.

Зі слів експерта, ОТГ у більшості випадків стають номінальними власниками. Так, передана земля рахуватиметься як комунальна власність, але де-факто повернеться в управління громади досить нескоро.

До того ж врахуйте: більшість договорів оренди укладаються таким чином, щоб автоматично продовжитись на другий термін. Відтак, об’єднаним громадам віддають землю за принципом – «на тобі, боже, що мені негоже», а звичайні «необ’єднані» сільські громади взагалі не отримують нічого», - додає Мартин.

Наразі меморандум про передачу земель із обласними управліннями Держгеокадастру підписали майже всі ОТГ. Таку ситуацію фахівець пояснює тим, що громади погоджуються на такий варіант, щоб мати хоч щось.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 травня 2018
Уряд відновить справедливість, передавши фермерам землі, видані їм на початку 1990-х років, — Шеремета
Уряд має на меті відновити справедливість, направивши до Верховної Ради законопроект, який передає фермерам та їхнім нащадкам виділені їм у постійне...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...