Доходи місцевих бюджетів у 2017 році зросли до 192 млрд грн, – Геннадій Зубко
Доходи місцевих бюджетів у 2017 році зросли до 192 млрд грн, – Геннадій Зубко

У 2014-му році доходи місцевих бюджетів становили 68 млрд грн,  2015-й рік закінчили на рівні 100 млрд грн, 2016-й – 146 млрд грн і 2017-й – 192 млрд грн. Про це в ексклюзивному інтерв’ю  АgroРolit.com  розповів віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Нагадаємо, що завданням децентралізації є об’єднання у потужніші громади ті 12 тис. місцевих рад, які були на початок децентралізації.

Він розповів, що 192 млрд грн – це власні доходи без міждержавних трансфертів, які стосуються медичної, освітньої субвенції та інших повноважень, і котрі  передаються сьогодні саме на місця.

Якби додати їх до бюджетних 192 млрд грн, то побачимо, що 50% держбюджету України – у розпорядженні органів місцевого самоврядування як міжбюджетні трансферти, а решта 50% – це витрати казни на національну безпеку, соціалку та інші статті. Тобто разом із повноваженнями від міністерств місцевим ОТГ передаються фінанси під виконання функцій, щоб послуги чи сервіси надавалися краще", – наголосив Геннадій Зубко.

Він сказав, що уряд слідкує за тим, щоби органи місцевого самоврядування відчували відповідальність за якісне надання цих послуг.

Тому для нас дуже важливо, скільки у реальному вимірі становлять ці 192 млрд грн: кількість інфраструктурних проектів, шкіл, нової дорожньої інфраструктури, спортивних та медичних закладів, передусім у частині первинної медицини. Саме так ми оцінюємо ефективність реформи. Я готовий спілкуватися з будь-яким експертом, який каже, що реформа «пробуксовує», щоб показати, які саме досягнення є сьогодні в громадах", – уточнив він.

За його словами, децентралізація – це найуспішніший проект за всю історію країни, зокрема, антикорупційний.

Зараз дуже багато оцінюється, які антикорупційні кроки зробила держава: створено НАЗК, НАБУ, Антикорупційну прокуратуру, готується до введення Антикорупційний суд. Є й інші інструменти, які системно унеможливлюють корупційні ризики, наприклад, система ProZorro економить кошти як місцевого, так і державного бюджетів на публічних закупівлях. Децентралізація передала 50% коштів державного бюджету на місцевий рівень, що, у свою чергу, унеможливило вплив корупції центрального рівня на половину держбюджету", – зауважив Г. Зубко.

І додав, що «корупція спустилася донизу».

Адже корупція йде туди, де є бюджетні кошти. Та з іншого боку, найкращий запобіжник у цьому випадку – контроль самої громади за використанням коштів через обрання влади, яка публічно показує, куди витрачаються ці кошти (на будівництво дитсадків, доріг, на інфраструктуру, ремонт житлового фонду, модернізацію соціальних об’єктів тощо). Адже разом із цим контролем наступає безпосередня відповідальність органів місцевого самоврядування", – сказав він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 квітня 2018
Геннадій Зубко: Добровільність об’єднання дозволяє відновити історичні межі громади
Добровільність об’єднання дозволяє відновити історичні межі тієї чи іншої громади та дає можливість слабшим громадам, які не можуть самі...
18 квітня 2018
Геннадій Зубко розповів, коли в Києві почнуть створювати об'єднані громади
Київ повинен мати окремий статус, але необхідно розібратися, які саме аспекти потрібно  врахувати. Про це у екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com...
16 березня 2018
Презентовано новий «портрет» районів у рамках децентралізаційної реформи
Презентовано модель оновлених районів у рамках децентралізаційної реформи в Україні. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com «Децентралізація...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...