Геннадій Зубко розповів, коли в Києві почнуть створювати об'єднані громади
Геннадій Зубко розповів, коли в Києві почнуть створювати об'єднані громади

Київ повинен мати окремий статус, але необхідно розібратися, які саме аспекти потрібно  врахувати. Про це у екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com заявив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Нагадаємо що 1 квітня 2018 року минуло 4 роки з моменту старту децентралізації. Експерти кажуть, що вона «забуксувала». В уряді – заперечують і вказують на досягнення. Минулого тижня парламент дозволив містам обласного значення створювати об’єднані територіальні громади. Крім того, депутати зараз розглядають законопроект, необхідний для формування міських агломерацій. Загалом же за 4 роки в Україні створили 725 об'єднаних громад і їм передали трохи більше 20 тис. га землі за межами населених пунктів. У 2017 році від оренди землі місцеві бюджети отримали 118 млн грн.

Геннадій Зубко вважає, що для успішного впровадження децентралізації у Києві потрібно більше працювати Київській міській раді та столичному голові з парламентом.

Я гадаю, що це глобальний законопроект. Ми розуміємо, що столиця повинна мати окремий статус, але треба детально розібратися, які саме аспекти потрібно врахувати. Бо завжди чомусь переноситься все у площину тільки фінансів, додаткового ресурсу й повноважень. Насправді ж Київ – це велика громада, тож потрібно шукати ефективний шлях управління нею", – говорить Зубко.

На думку чиновника, варто запроваджувати додаткові префектури, які допоможуть з управлінням окремо на території саме цієї громади.

Я особисто згоден із положеннями «Європейської хартії місцевого самоврядування» і вважаю, що Київ не можна ділити на окремі ради чи громади, бо зараз це багаторічний живий механізм, який своїм прикладом підтримував дуже багато етапів становлення демократичних принципів в Україні", – зазначає він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 квітня 2018
Доходи місцевих бюджетів у 2017 році зросли до 192 млрд грн, – Геннадій Зубко
У 2014-му році доходи місцевих бюджетів становили 68 млрд грн,  2015-й рік закінчили на рівні 100 млрд грн, 2016-й – 146 млрд грн і 2017-й...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...