В Україні скоротилася прибутковість виробництва молока
В Україні скоротилася прибутковість виробництва молока

Прибутковість виробництва молока в Україні в березні скоротилася на 8,7%, продовживши негативну тенденцію перших двох місяців 2018 року. Про це повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, за 2017 рік зросла якість молока, закупленого в промислових господарствах.

Він підкреслив, що вперше в поточному році рівень індексу за місяць був нижчим, ніж середній показник за останні п'ять років (на 5%).

Попри те, що ціни на молоко знизилися лише на 1,8% протягом трьох місяців поточного року, прибутковість виробництва молока впала одразу на цілих 20,4% порівняно з груднем 2017 року. А це дуже відчутно, особливо, якщо врахувати, що потенціал зниження цін на молоко також є досить суттєвим", — написав експерт.

За словами Ярмака, основною причиною падіння прибутковості виробництва молока було стрімке підвищення цін на концентровані корми. Тільки соняшниковий шрот протягом першого кварталу 2018 року подорожчав у 1,5 разу. Фуражна кукурудза і соєвий шрот подорожчали на понад 12%, а фуражна пшениця — на 4%.

Якщо порівнювати середню прибутковість виробництва молока за перший квартал 2018 року з таким же періодом попереднього року, то вона була на 4,8% нижчою. Крім того, фермери заробили на 4,3% менше, ніж у середньому за перший квартал за останні п'ять років", — зазначив експерт.

Він додав, що в березні, як правило, ціни на молоко в Україні починають сезонне зниження, тому, в основному, прибутковість виробництва також знижується.

Враховуючи ситуацію на світовому ринку та на ринку кормів, гадаю, цілком можливо, що негативна тенденція на ринку молока збережеться", — додав Ярмак.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...