В Україні потрібно підтримувати розвиток зернових кооперативів — заява
В Україні потрібно підтримувати розвиток зернових кооперативів — заява

Якщо через кілька років держава хоче мати розвинуту систему кооперацій по всій Україні, то уряд і Міністерство аграрної політики та продовольства повинні кардинально змінити систему пріоритетів виділення коштів коопераціям, у рамках бюджетної підтримки. Про це розповів голова Драбівської районної організації АФЗУ Валерій Перепелиця у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нещодавно уряд презентував порядок розподілу «фермерського» мільярду, в рамках якого на підтримку кооперативів виділено 160 млн грн. Нагадаємо, що сьогодні в Україні зареєстровано більше ніж тисяча кооперативів, лише 600 з яких робочі.

За словами фермера, сьогодні в затвердженій програмі передбачені в основному ставки на молочні та плодово-ягідні кооперативи. Втім, це не принесе результату, а навпаки, сприятиме розвитку молочних монополій.

«Кооперація – це той локомотив, що міг би «витягти» сільське населення, громади, підвищити доходи селян, фермерських господарств, але під державну програму щодо кооперативів потрапляють тільки молочні та плодово-ягідні кооперативи. Чому не стимулюють інші види кооперативів, які дійсно можуть вирости як гриби на селі? Йдеться передусім про зернові кооперативи, адже Україна вирощує зерна дуже багато, а фермери продають його перекупникам, бо немає зернової біржі. Якщо будуть зернові кооперативи, то потрібна буде біржова торгівля, якої в Україні немає», - зауважив Перепелиця.

Він пропонує зосередити увагу на підтримці тих кооперативів, які аграрії дійсно потребують.

«У мене є задум створити 2 кооперативи: з вирощування часнику та зернових. Жоден із них під цю програму не потрапляє», - повідомив фермер.

Також розповів, які кооперативи потрібно розвивати в першу чергу.

«Фермерам також цікаві кооперативи з обробітку ґрунту, бджолярства, овочівництва, а потім вже – у тваринницькому напрямку», - підкреслив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 березня 2018
Деградація села загрожує Україні продовольчою кризою, – президент НААН
Занепад сільських територій може призвести до того, що держава стикнеться з продовольчою кризою. Про це, з посиланням на  президента...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...