Україна недоотримала врожаю на понад 32 млрд грн через завищені ціни на азотні добрива
Україна недоотримала врожаю на понад 32 млрд грн через завищені ціни на азотні добрива

Через завищені ціни на азотні добрива на внутрішньому ринку в 2017 році Україна недоотримала врожаю на понад 32 млрд грн. Такі висновки дослідження, яке провели Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки" НААН України, консалтингове агентство "Украгроконсалт" та центр "Соціальний моніторинг" на замовлення ГС "Всеукраїнська Аграрна Рада" (ВАР), передає Інтерфакс.

При цьому загальний рівень втрат, що зазнали усі категорії господарств через недостатнє внесення добрив, оцінюється у понад 40 млрд грн.

«В опитуванні взяли участь 500 агрогосподарств, які займаються переважно вирощуванням зернових, кормових та технічних культур. Такий комплексний аналіз було проведено в Україні вперше», - наголосив заступник голови ВАР Михайло Соколов.

За словами Соколова, усередині країни ціни на азотні добрива перевищують загальносвітові на 30%. До цього призводить корупція та монопольне становище окремого виробника – групи Ostchem, яка належить бізнесмену Дмитру Фірташу та диктує свої правила гри на ринку.

Через завищені ціни на добрива аграрії вносять їх набагато менше від норми. В результаті, українські ґрунти виснажуються - щороку  кожен гектар українських сільгоспземель втрачає від 200 до 400 кг поживних речовин. "У середньому рівень внесення азотних добрив серед українських аграріїв складає 40-60 кг на гектар. Тоді як, наприклад, у Німеччині сільгоспвиробники використовують на гектар близько 110 кг азоту - не добрив, а лише діючої речовини, а середній показник по ЄС складає близько 75 кг азоту/ га", - йдеться у дослідженні.

«Зупинити процес деградації українських земель можливо лише шляхом зниження внутрішніх цін на добрива. Без цього, через скорочення валового збору врожаю, потерпають як самі сільгоспвиробники, так і українська економіка в цілому, адже аграрний сектор генерує понад 40% валютної виручки країни та 18% ВВП», - наголосив Соколов.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 липня 2018
Дефіцит азоту, фосфору і калію в ґрунтах – через нестачу міндобрив, – УАК
Останні три роки українські аграрії недостатньо використовують мінеральні добрива через відсутність домовленості між аграрною та хімічною галузями...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...