Державні компенсації на будівництво овочесховищ - фікція
Державні компенсації на будівництво овочесховищ - фікція

Через кулуарний розподіл коштів фермери не можуть отримати компенсацію частини вартості новозбудованих овоче- та фруктосховищ, яка має надаватися за урядовою програмою. Про це розповіли підприємці з Закарпаття, які намагалися отримати відшкодування, пише agroday.com.ua, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що в бюджеті а 2018 рік передбачено 6,3 млрд грн дотацій для агросектору, розподіл яких викликав скандали і багато запитань.

Садівник Орест Туркевич побудував біля Ужгорода фруктосховище потужністю зберігання 3 тис. т, де продукція без втрати якості може зберігатися 2 роки. Також тут планують встановити сучасну сортувальну лінію. Загалом на будівництво фермер витратив майже €1 млн.

«Перевіривши об’єкт, обласна комісія направила клопотання щодо можливості включення даного підприємства до переліку на відшкодування коштів», — повідомила заступник голови комісії з питань використання коштів для розвитку виноградарства й садівництва в Закарпатській області Наталія Костюх.

Фермер очікував отримати відшкодування принаймні третини вартості будівництва, але не отримав нічого.

Усе завуальовано, вирішується кулуарно, і нас не допускають на засідання комісії, яка це питання розглядає", — розповідає він.

На відповідний запит у Мінагрополітики відповіли, що підприємство не може отримати компенсацію, оскільки у сховищі мають зберігатися фрукти з власного саду, а він у фермера не надто великий і ще замолодий. Цей сад, за оцінками міністерства, плодоносити буде лише з 2021 р. Попри це, агроном підприємства Володимир Заріцький стверджує, що цього року врожай із власного саду очікується на рівні 10–15 т/га.

Своє сховище побудував наприкінці 2016 р. і фермер Семен Тижук. Протягом місяця уряд мав частково відшкодувати його вартість, але грошей немає досі. Фермер подав на Мінагрополітики до суду.

Якщо зараз не отримаємо ці кошти, то збанкрутуємо, і тоді в цьому холодильнику будемо дискотеку робити", — говорить Семен Тижук.

У Мінагрополітики це сховище зазначено в переліку на відшкодування. Відшкодування не виплачують, бо «не отримали документів на підтвердження завершення будівництва».

Загалом, жоден із власників овоче- та фруктосховищ на Закарпатті компенсації за їхнє будівництво не отримав.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 січня 2022
Овочі борщового набору в Україні дорожчають через нестачу овочесховищ – експерт
В Україні існує нестача овочесховищ, через це у зимовий період поставки овочів на внутрішній ринок зменшились. Ситуація спровокує подорожчання овочі,...
10 березня 2019
Як знизити ціни на овочі в Україні – нардеп
Якщо в Україні буде досить овочесховищ, ціна овочів в магазинах може знизитися. Про це в заявивв народний депутат України Сергій Лабазюк, повідомляє...
16 липня 2018
Державна програма з кредитування фермерів від Мінагро провалилася
Дива не сталося – фермери не користуються офіційними кредитами, а банки не працюють із фермерами, в яких менш як 500 га землі. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...