З 2020 року українцям хочуть заборонити продавати домашнє м'ясо та сало
З 2020 року українцям хочуть заборонити продавати домашнє м'ясо та сало

Парламент хоче заборонити українцям продавати домашнє м'ясо та сало з 2020 року. Про це повідомляє AgroPolit.com у блозі голови Асоціації тваринників України Ірини Паламар «Свинини не їсти, молока не пити!».

Нагадаємо, що наразі в країні скорочується виробництво свинини. Більше про те, зникне чи залишиться домашня молочна та м’ясна продукція ― читайте у спецпроекті далі.

27 лютого, у ВРУ до порядку денного було внесено розгляд законопроекту №7489 від 16 січня 2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності». Дану ініціативу депутати загорнули в гарний фантик. Для загалу основною метою цього документу є попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, а також підвищення відповідальності операторів ринку щодо забезпечення простежуваності й безпечності харчових продуктів. Але, на думку Паламар, «начинка» цієї цукерки інша.

«Насправді ж в Україні банально хочуть заборонити закупівлю домашнього м’яса. Законопроект №7489 передбачає введення вже з 1 січня 2020 року заборони використання м’яса та інших продуктів забою, отриманих у результаті забою не на бойні, яка має експлуатаційний дозвіл. Селянам пропонують здійснювати забій тварин не самостійно, а на сертифікованих пунктах забою. Заборона не стосується лише випадку власного споживання такої продукції. Тобто, вже менш як за два роки українці не зможуть вільно продавати м’ясо, яке самі ж виробили. За великим рахунком, національний продукт може зникнути з наших столів, а на ринку залишиться лише «смачна паперова закордонна продукція», ― зазначає вона.


Водночас, чинний ЗУ «Про основі принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає введення цієї заборони з 1 січня 2025 року і дозволяє реалізацію м’яса на агропромисловому ринку кінцевому споживачеві в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Паламар зазначає, що з одного боку, дійсно, на сьогодні ми маємо ситуацію, коли такі небезпечні хвороби тварин, як АЧС, стрімко поширюються Україною.

У зв’язку з цим, питання харчової безпечності м’яса стоїть дуже гостро. Понад те, рухаючись у напрямку ЄС, ми повинні забезпечити високі стандарти якості нашої продукції, адже погоджуюсь, що забій, проведений на приватних подвір’ях, не дозволяє дотриматися високих санітарно-епідеміологічних вимог. Це можливо лише на спеціально облаштованих забійниках. Сьогодні нам вкрай потрібен дієвий державний контроль, а система простежуваності повинна стати ефективним засобом захисту споживача», ― каже вона.

На думку голови АТУ Ірини Паламар, перш ніж щось домашнє забороняти, потрібно створити сертифіковані забійні пункти по всій крані.

«Побудувати пункти забою тварин у кожному районі. Це дозволить людям користуватися такими пунктами в межах адекватного територіального доступу, що, у свою чергу, скоротить витрати на транспортування. Пункти забою, які матимуть експлуатаційний дозвіл, повинні відповідати усім вимогам та стандартам, згідно зі своєю діяльністю. Так само й процедура видачі документів про забій має бути прозорою і відкритою», ― говорить вона.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 січня 2020
З початку 2020 року фермери, котрі займаються виробництвом м’яса, можуть вільно його реалізовувати, – Паламар
З 2020 року селяни, котрі займаються виробництвом м’яса в одноосібних господарствах, зможуть і надалі його вільно реалізовувати. Про це у...
27 серпня 2018
За останній рік сало в Україні подорожчало на 40%, – Дорошенко
З липня 2017 року по липень 2018 року українське сало подорожчало, в середньому в країні, на 40% або на 20 грн. Про це на своїй сторінці на Facebook...
10 квітня 2018
Гройсман дав «зелене світло» домашнім молоку та м’ясу
Жодної заборони на закупівлю молока та м'яса у населення не буде, тільки контроль якості. Про це під час години запитань до уряду сказав...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...