99% ОТГ зробили перший крок до отримання земель у власність, підписавши меморандуми з Держгеокадастром
99% ОТГ зробили перший крок до отримання земель у власність, підписавши меморандуми з Держгеокадастром

657 із  665 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які утворені на сьогодні в Україні, та які, згідно з прийнятим урядом розпорядженням, можуть отримати в комунальну власність держземлі за межами населених пунктів, розпочали відповідну процедуру. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

99% громад протягом тижня уклали з головними управліннями Держгеокадастру в своїх областях меморандуми про співпрацю при здійсненні заходів щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну. Решта ОТГ завершують підготовку до підписання.

У меморандумі сторони в особі начальника Головного управління Держгеокадастру та сільського/селищного/міського голови, який виступає від імені об’єднаної територіальної громади, фіксують взаємні зобов’язання та підходи до процесу. Також у документі зафіксовані  основні етапи такої передачі та їх послідовність, деталізовані дедлайни в частині видачі наказу про проведення інвентаризації тощо. Сторони зобов’язуються максимально сприяти одна одній на всіх етапах.

Оперативність об’єднаних громад та інтенсивність процесу підписання меморандумів — найкращий доказ того, що земельні ресурси розглядаються ними як основний фактор спроможності, а рішення уряду було не просто довгоочікуваним, а вкрай необхідним, — підкреслив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк. — Зараз наше завдання — зробити процес передачі земель максимально оперативним, прозорим та комфортним для усіх сторін».

Зауважується, що меморандум — це декларація про наміри, офіційно ж процедура передачі ділянок стартує після того, як рада ОТГ прийме на сесії рішення про звернення до Держгеокадастру щодо передачі земель, а Головне управління Держгеокадастру в області отримає відповідне клопотання. В середньому процес передачі земель для однієї ОТГ може тривати близько двох місяців.

Довідково: 31 січня уряд схвалив розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію не вдаючись до змін в законодавстві.

В Україні створено 665 об’єднаних територіальних громад, на території яких розташовано близько 759 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності, які можуть бути передані у комунальну власність.

Держгеокадастр розпочав процес передачі земель з 1 лютого 2018 року. Для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua). Для отримання оперативних консультацій з цього питання від фахівців Держгеокадастру запроваджено функціонування гарячої лінії (0 800 502 528).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 листопада 2019
Реформування Держгеокадастру: ліквідація чи перерозподіл функцій?
За дорученням президента Володимира Зеленського у Держгеокадастрі відбуваються кардинальні зміни – на лавку безробітних відправили усіх...
5 липня 2018
Ініціатори Меморандуму щодо скасування мораторію на землі хочуть скупити їх та узаконити навічно – заява
Мораторій дійсно обмежує конституційні права особи, проте це право продати останнє за безцінь, щоб вижити. Про це заявляє голова Драбівської...
23 травня 2018
Кому «халявної» землі від КМУ, або Чи стали громади реальними власниками обіцяних Гройсманом сільгоспземель?
З 1 лютого 2018 року стартувала передача земель поза межами населених пунктів урядом до об’єднаних територіальних громад (ОТГ). За оцінками...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...