Консолідація земель: досвід Польщі
Консолідація земель: досвід Польщі

За підсумками зустрічі з польським експертом у питанні консолідації земель, професором Вроцлавського природничого університету Ольгердом Кемпа, розглянуто особливості цього процесу в Польщі. Про це повідомив народний депутат, член аграрного комітету ВР Олег Кулініч на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що озвучено основні положення законопроекту про консолідацію земель.

За словами Кулініча, заходи консолідації фінансуються, здебільшого, за рахунок коштів Євросоюзу (причому, зазвичай, частка польських коштів у такому фінансуванні складає лише 20%). І ці кошти зовсім не маленькі.

За польським законодавством, територія, на якій проводиться консолідація, має складати не менше території однієї громади. Для того, щоб процес консолідації розпочався, необхідною є згода 50% жителів громади або власників 50% площі території громади.

Термін розробки проекту консолідації не може перевищувати 1 року. На цей період зупиняються усі транзакції із земельними ділянками (крім спадкування). У Польщі заходи консолідації не обмежуються зміною меж земельних ділянок. Взагалі, вирішується величезна кількість проблем як власників земельних ділянок, так і самої громади, а саме: розташовані у різних місцях розрізнені земельні ділянки одного власника зводяться в одну земельну ділянку, ліквідовуються неперспективні та будуються нові дороги, створюються і модернізуються меліоративні системи. Навіть, якщо це необхідно, коригуються межі громад», — написав народний депутат.

І додав, що можливі в процесі консолідації і зменшення/збільшення земельних ділянок (зокрема й за рахунок земель державної власності). Встановлені польським законодавством і критерії рівноцінності земельних ділянок до та після консолідації (їхня площа може коригуватись не більш, ніж на 20%, але вартість при цьому не може відрізнятися більше, ніж на 3%).

За законом, згоди усіх власників на проведення консолідації не потрібно. Проте, на практиці всі вони зацікавлені у цьому, і відсоток тих, хто письмово підтримав їх, становить не менш як 80%. За словами Ольгерда Кемпи, земельні ділянки тих, хто категорично не сприймає проект консолідації, намагаються не чіпати взагалі, щоб не входити в судову тяганину.

Що цікаво, на відміну від української землевпорядної документації, польські проекти консолідації не потребують жодних погоджень державних органів. Розробники таких проектів (а це спеціальні державні установи) самі несуть повну відповідальність за їхню відповідність законам і містобудівній документації», — зазначив Олег Кулініч.

Підсумовуючи, можна сказати, що консолідація земель у Польщі слугує тому, щоб місце розташування, конфігурація земельних ділянок та об’єктів інфраструктури якнайбільше відповідали інтересам власників земельних ділянок та громад.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 квітня 2024
Андрій Мартин: У 2024 році можна очікувати зростання цін на землю в межах 10-15%
Ринок землі і все що пов’язано з ним залишається топ-темою агросектору в умовах війни. Після запуску другого етапу ринку сільськогосподарських...
10 квітня 2024
Законопроект про консолідацію ринку землі – п'ятнадцять основних положень документу
Земельна консолідація в рамках вільного ринку землі – невід’ємна умова набуття Україною членства в ЄС. Про це свідчить аналіз...
8 лютого 2018
На землях об’єднаних територіальних громад планують створювати агропарки
Громадам Дніпропетровщини пропонують відкривати агропарки, які будуть здійснювати сільськогосподарське виробництво повного циклу. Про це повідомила...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...