Вирішення питання фумігації зерна з Індією дозволить суттєво знизити кількість нотифікацій
Вирішення питання фумігації зерна з Індією дозволить суттєво знизити кількість нотифікацій

Із отриманих 95 нотифікацій від Індії щодо вантажів українського зерна, 70 було пов'язано із невідповідністю типу фумігації при відправці. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Це пов'язане із вимогами індійської сторони здійснювати фумігацію зерна метил бромідом, котрий незареєстрований в Україні, використання якого обмежується низкою міжнародних конвенцій та заборонено для використання в ЄС.

Зазначене питаннях є предметом для постійного обговорення із національною організацією захисту рослин Індії (НОЗР Індії) та урядом Республіки Індія.

Такі заходи проводилися минулого року в рамках торгової місії до Індії, дискусій у рамках WTO. Результатами співпраці в 2017 році Мінанрополітики, Мінекономрозвитку, Посольства України в Республіці Індія, Держпродспоживслужби та українського бізнесу НОЗР ІНДІЇ продовжено дозвіл на фумігацію зерна фосфідом алюмінію до 30.06.2018 р.. Зазначена інформація знаходиться на сайті Держпродспоживслужби за електронною адресою: http://www.consumer.gov.ua/ ContentPages/Fitosanitarni_ Vimogi_Krain/89/ .

Водночас, на думку Посольства, доцільно було б здійснити практичні кроки з метою врегулювання питання на законодавчому рівні щодо фумігації експортних вантажів зернових метил бромідом чи іншим фумігантом, який би визнала НОЗР Індії.

Під час проведення 6-го засідання Міжурядової українсько-індійської Комісії щодо торгового, економічного, наукового, технічного, промислового та культурного співробітництва, яка відбулася 6 лютого поточного року за участю голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, дане питання також обговорювалося.

Ми запросили індійських колег до України і розраховуємо на їхній візит протягом найближчих місяців, щоб вийти на рішення, яке буде влаштовувати обидві сторони», — зазначив Володимир Лапа, виступаючи на ІІІ аграрній конференції «Стратегії експорту: трейдинг та логістика».

Він акцентував увагу на тому, що, відповідно до Міжнародної конвенції про захист рослин, до обов’язків Держпродспоживслужби як офіційної національної організації із захисту рослин входить огляд вантажів рослин і рослинних продуктів, фітосанітарна експертиза, результатом чого при експорті є видача фітосанітарних сертифікатів.

Метою комплексу заходів даної перевірки є запобігання проникненню та поширенню карантинних організмів і відповідність вантажів фітосанітарним вимогам країни імпорту.

Держпродспоживслужба закликає враховувати ці вимоги та наявність відповідних документів під час підготовки партії вантажу до відправки. Це дозволить бізнесу зняти низку питань і зекономити як час, так і кошти», — зауважив Лапа.

Володимир Лапа обговорив із учасниками конференції вимоги до якості зернової та олійної продукції в різних державах, куди експортуються вітчизняні товари.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 березня 2020
УЗА просить скасувати обов’язкову рециркуляцію за фумігації зерна на експорт
Українська зернова асоціація звернулася до Мінекономіки з проханням скасувати обов’язкове встановлення системи рециркуляції за фумігації на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...