Для створення  молочних кооперативів потрібно не менше, ніж 7 мільярдів гривень
Для створення  молочних кооперативів потрібно не менше, ніж 7 мільярдів гривень

Повномасштабний запуск в Україні мережі «молочних кооперативів» коштуватиме бюджету близько 7 млрд грн. Таку арифметику наводить AgroPolit.com в статті «Селянські» молоко і м’ясо до стандартів не дотягують, але без них — ніяк», цитуючи голову Асоціації тваринників України Ірину Паламар.

Нагадаємо, уряд анонсував запуск програми підтримки  молочної кооперації в Україні для аграріїв. Там переконані, що саме цей напрям стане ключовим у державній  підтримці на 2018 рік, що дозволить змінити технології доїння та зберігання молока, а отже, дасть можливість виробникам отримувати більший дохід.

Якщо кожне село матиме таке устаткування, то населення зможе здавати молоко вищого ґатунку.  В Україні приблизно 27 тис. сіл, і на кожен населений пункт необхідно в середньому 1,5 приймальних пункти, загалом на всю країну їх потрібно 37 тис. Вартість обладнання одного доїльного пункту з молокопроводом, холодильною та фільтрувальною технікою становить близько 200 тис. грн. Отже, загальна необхідна сума — близько 7 млрд грн», — зазначила голова Асоціації Ірина Паламар.

У свою чергу заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова сказала, що у 2018 році на розвиток тваринництва в бюджеті цього року передбачено 4 млрд грн.

На виклики галузі в бюджеті цього року передбачена висока сума на розвиток тваринництва — 4 млрд грн. Увагу буде зосереджено на будівництві та реконструкції молочнотоварних ферм, доступі до необхідного обладнання, покращення генетичного потенціалу поголів’я. Одним з інструментів буде доступне кредитування. Водночас, для невеликих господарств раціонально йти до підвищення якості молока через кооперацію. Адже молочні кооперативи також потрапляють під програму державної підтримки через компенсацію вартості закупленого обладнання та техніки», — цитує AgroPolit.com заступника міністра.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...