Існування сільського населення в Україні відходить на задній план
Існування сільського населення в Україні відходить на задній план

Переслідуючи мету високоефективного індустріалізованого виробництва, на задній план відходить не просто соціальний розвиток села, а й узагалі існування сільського населення. Таку думку висловив заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин у своєму блозі для офіційного видання державної фіскальної служби України «Вісник».

Нагадаємо, що власники земельних паїв знову «програли».

На думку Мартина, упродовж останнього десятиріччя в Україні відбувається інтенсивна корпоратизація сільськогосподарського виробництва. Малі та сімейні фермерські господарства через відсутність належного доступу до зовнішніх ринків сільськогосподарської продукції та недорогих кредитних ресурсів поступово втрачають конкурентоспроможність.

Таким чином, у аграрному секторі економіки впевнено зростає питома вага корпоративних підприємств холдингових компаній, які займаються індустріальним товарним сільськогосподарським виробництвом.

Якщо все залишити як є, то вже у найближчі десятиріччя малі та середні ферми можуть практично зникнути, а сільське господарство стане вотчиною агрокорпорацій», — прогнозує заступник голови ради Асоціації.

За його словами, тривожним є факт, що корпоратизація сільського господарства України призводить до щорічної втрати близько 100 тис. робочих місць у галузі. Справа в тому, що малі та сімейні ферми для обробітку 1 тис.  га землі задіюють кілька десятків працівників.

Тим часом агрохолдинги завдяки використанню потужної техніки створюють лише три-чотири робочих місця. Якщо ж Україна рухатиметься шляхом агрохолдингізації сільського господарства, через 15 — 20 років сільське населення може залишитися без роботи. Відтік молоді, пов’язаний із пошуками джерел доходу, призведе до серйозних змін у соціальній структурі сільських територій. Фактично цей процес вже запущений — щороку з карти України зникає від 30 до 50 сільських населених пунктів», — зазначає Мартин.

На його думку, держава має подумати про механізми підтримки конкурентоспроможності та життєздатності малих та сімейних ферм.

Скажімо, у Європейському Союзі близько 36 % загального бюджету спільноти витрачається на так звану спільну сільськогосподарську політику, в тому числі дотації. Це великі кошти, якщо врахувати, що вони йдуть на підтримку рівня життя всього 6 % населення ЄС, які займаються сільським господарством і створюють лише 1,5 % ВВП Євросоюзу», — наводить він приклад.

На жаль, в Україні таких коштів немає, але існує безліч форм підтримки. Наприклад, зменшення податкового навантаження для малих та сімейних фермерських господарств, створення певних стимулів для сільської молоді у вигляді «підйомних» коштів тощо.

Наразі Україна розбудовує сільське господарство, яке в найближчі роки буде представлене, умовно кажучи, тисячею великих компаній. Але вони даватимуть доходи своїм господарям і аж ніяк не впливатимуть позитивно на збільшення кількості робочих місць та рівномірний розподіл доходів від агробізнесу серед сільського населення», — підсумував Андрій Мартин.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 лютого 2018
«Нібулон» почав виготовляти брикети для опалення з відходів
Аграрна компанія «Нібулон» запустила переробку відходів з олійних культур одразу на кількох своїх підприємствах. Про це повідомляє...
8 січня 2018
Українські села «позеленіють» — про перспективи розвитку альтернативної енергетики
Відновлювальна енергетика в найближчі роки заполонить українські села. Таку думку висловив виконувач обов’язків голови Комітету ВРУ з питань...
20 жовтня 2017
У НААН пояснили структуру «заробітків» на своїх землях
Землі аграрної науки використовуються передусім для науково-дослідної діяльності, а не для заробляння коштів. Про це заявив у ексклюзивному інтерв'ю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...