Депутати пропонують збільшити суму дотацій
Іван Мірошніченко, депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»

Депутати пропонують збільшити суму дотацій та змінити її механізм, щоб розширити коло отримувачів. Про це розповів депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко в ексклюзивному інтерв'ю Latifundist.com.

Нагадаємо, що наразі триває протистояння інтересів двох великих груп виробників. Перша — зерновики-експортери, які образилися через те, що не отримують прямі бюджетні дотації. Друга — птахівники, які постачають на внутрішній ринок продукцію, сплачують внутрішній ПДВ та отримують дотацію.

За словами Мірошніченка, він підтримує кілька напрямків, які прописані в бюджеті на 2018 рік урядом: розвиток машинобудування і компенсація ставок за кредитами. Все інше — ні.

Цього четверга у нас буде закрите засідання аграрного комітету, на якому ми  обговорюватимемо бюджет. І фінальне рішення представимо. Але раніше я, разом із 18-ма депутатами, відправив свої правки в бюджетний комітет», — зазначив він.

І назвав три основні правки, серед яких: збільшити загальну суму підтримки АПК на 2 млрд грн, до 8,7 млрд грн. Збільшити суму бюджетного фінансування на дотації мінімум до 4 млрд грн, а в ідеалі — до 6 млрд грн. Збільшити суму на компенсацію кредитних ставок до 451 млн грн.

Мірошніченко зазначив, що отримання більшої частини бюджетної дотації в 2017 році двома гравцями ринку — великими агрохолдингами (МХП і «Укрлендфармінг». — Авт.) стало можливим у результаті урядової постанови про порядок розподілу дотації, де є дві норми.

Перша — витрачання 50% дотації щомісяця на птахівництво. Друга — за яким принципом вважається дотація. Кожен виробник, який заплатив 1 грн ПДВ в бюджет, за фактом отримує сьогодні тільки 50 коп, а не обіцяну гривню. Тобто вам (виробнику) треба заплатити 1 млрд грн — і ви отримаєте тільки 500 млн! Станом на кінець жовтня 2017 ДФСУ перераховувала гроші для виплати дотації на підставі податкових декларацій за серпень!», — наголосив депутат.

Він додав, що якщо ситуація не зміниться і уряд виділить лише 2 млрд, то є два варіанти розвитку подій:

Перший — відрізати від отримання дотацій найбільш ефективних виробників (птахівництво і свинарство), а гроші виділити найбільш незахищеним: на молочне тваринництво, садівництво та інше, що вимагає багато капіталовкладень. Другий — шукати інший механізм підтримки. Наприклад, дотації на одиницю виробленої продукції», — підсумував Іван Мірошніченко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 серпня 2017
Іван Мірошніченко: Рейдерство сьогодні — це узаконений грабіж, який може зачепити кожного
Ініціатор створення ГО «Самооборона підприємців», народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко відкидає політичні...
20 червня 2017
Іван Мірошніченко працює над створенням платформи протидії рейдерству та захисту бізнесу
Народний депутат (Об'єднання «Самопоміч») Іван Мірошниченко разом з іншими депутатами та лідерами громадської думки працює над створенням...
15 березня 2017
Іван Мірошниченко: Зростання цін на основні зернові культури очікувати не варто
До кінця маркетингового року українським виробникам не варто очікувати різких коливань на основні зернові культури. Таку точку зору висловив в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...