Іван Мірошниченко: Зростання цін на основні зернові культури очікувати не варто
Іван Мірошниченко: Зростання цін на основні зернові культури очікувати не варто

До кінця маркетингового року українським виробникам не варто очікувати різких коливань на основні зернові культури. Таку точку зору висловив в коментарі у матеріалі AgroPolit.com «Названо закупівельні ціни на основну групу зернових на 2017 рік» народний депутат Іван Мірошніченко. 

 «З точки зору врожаю рік буде гарний, з точки зору ціни — поганий. Заробляти буде ефективний, хто вміє технологічно працювати і не має великого кредитного навантаження», — пояснив він AgroPolit.com.

Мірошніченко розповів чотири основні фактори, які впливатимуть на ціноутворення на основні види культур у наступному сезоні:

1.    Світовий баланс попиту і пропозиції та високі перехідні залишки, які в останні 5—6 років перебувають на історичному максимумі.

2.    Високі прогнози врожайності в усіх країнах-виробниках, зокрема в Північній і Південній Америці та ЄС.

3.    Біржові тенденції.

4.    Продовження кризи 2008 року, яка триватиме ще декілька років. Це позначається на попиті, адже у зв’язку з кризою скорочується споживання окремих груп товарів.

На думку народного депутата Івана Мірошніченка, ці фактори вказують на те, що росту цін на основні зернові культури очікувати не варто.

Загальна картина пов’язана з фундаментальними показниками: світовий баланс попиту і пропозиції, виробництво в основних країнах, перехідні залишки. Все це говорить про те, що перспектив для покращення цінової кон’юнктури немає», — підкреслив він.

Зрости урожай на 2—3 млн тонн більше, а разом з цим і експорт, на думку нардепа, можуть тільки, якщо не буде жодних погодних катаклізмів.  Україна залишатиметься конкурентною на зовнішніх ринках. Для цього потрібно розмежувати сфери відповідальності бізнесу та держави: перший, на думку Мірошніченка, повинен займатися вирощуванням і експортом традиційних культур, тоді як держава повинна працювати над забезпеченням ринків експорту продуктів харчування, отриманням відповідних сертифікатів та дозволів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 травня 2018
Рейтинг депутатів за кількістю поданих законів
У квітні 2018 року найбільше законодавчих ініціатив аграрного спрямування  подав до парламенту народний депутат від Об’єднання...
11 листопада 2017
Депутати пропонують збільшити суму дотацій
Депутати пропонують збільшити суму дотацій та змінити її механізм, щоб розширити коло отримувачів. Про це розповів депутат аграрного комітету, член...
9 листопада 2017
Андрій Садовий не має стосунку до виділення дотацій Косюку і Бахматюку
Об'єднання «Самопоміч» та її члени не лобіюють інтереси жодної з бізнес-груп, які воюють сьогодні в парламенті навколо розподілу аграрних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...