Наскільки якісною є молочка на українських полицях?
Наскільки якісною є молочка на українських полицях?

Третина молокопродуктів виготовляється з неякісної сировини категорії «сировина від населення». Про це повідомляє Landlord.

Починаючи з 1990‑х років кількість поголів’я корів в Україні стрімко скорочувалася й до кінця 2016 року зменшилася до 4,16 млн голів. Загалом поголів’я ВРХ від початку здобуття незалежності скоротилося на 85%, і цей процес триває й досі, розведення худоби стало нерентабельним.

Попри це, економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак вважає, що професійні виробники не вирізатимуть худобу.

«Є зростання виробництва й продуктивності, залишають ринок ті, хто утримував молочне поголів’я як соціальний проект, не вкладаючись у нього», — зазначає він.

За даними FAO, прибутковість виробництва молока у 2016 році зросла на 8,4%, а переробки — знизилася на 6,8%. За чотири місяці 2017‑го прибутковість виробництва молока зросла на 28% проти того самого періоду 2016 року, а прибутковість переробки за цей самий період упала на 12%.

Переробники й далі конкурують між собою, не мають ефективних асоціацій, на них тиснуть виробники знизу й торгові мережі згори. Саме тому більшість українських переробників молока сьогодні перебувають у вельми жалюгідному фінансовому стані», — вважає Ярмак.

Про конфлікт між виробниками молока та переробниками каже й Анатолій Дідура, заступник директора компанії «Куликівське молоко». Він говорить, що обидві сторони «перетягують» ковдру, намагаючись збільшити власні прибутки коштом іншого.

Виробники молока вимагають збільшення цін на сировину в періоди його сезонного зменшення, а молокопереробники намагаються отримати максимально високу ціну в період «великого молока». Більшого успіху тут досягли виробники молока, вважає експерт, і не в останню чергу завдяки об’єднанню в асоціації різного рівня, які лобіюють їхні інтереси й синхронізують роботу.

Не менш актуальне питання про якість сировини порушив аналітик Інфагро Максим Фастєєв.

Третина всієї переробки молока становить категорія «сировина від населення», основну частину якого де‑юре приймають другим сортом, а за фактом це несортоване молоко. Якщо з 2018‑го потрібно буде відмовитися від цієї сировини, то молочна галузь може опинитися під загрозою існування. Або поліпшення сортності відбуватиметься тільки на папері, а несортове молоко будуть приймати за першим сортом, але навіщо тоді потрібні такі «зміни»?», — каже експерт.

Водночас переробники молока не мають механізмів впливу на виробників молока щодо його якості, зазначає Дідура. Більшу частину року ринок відчуває дефіцит сировини. Крім того, санкції контрольних органів за неякісну сировину в Україні належним чином не діють. Не сприяє підвищенню якості молока й поява практично в кожному районі нелегальних підприємств, які готові купити в селян сировину будь‑якої якості.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 грудня 2017
Українська молочка стає безпечнішою
7 грудня 2017 року відбулося засідання Наглядової ради швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових...
7 грудня 2017
Названо основних покупців української молочки
Головними покупцями українських молочних продуктів поки що залишаються країни СНД, але також у цьому році активізувалися поставки до країн Азії та...
16 жовтня 2017
Ціни на вершкове масло в Європі сягнули піку
Ціни на вершкове масло у Європі, схоже, досягли свого піку — ціна за тонну продукту становить 7000 євро. Про це повідомляє Landlord. Згідно з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...