Уряд закликають провести інвентаризацію всіх державних сільськогосподарських земель
Уряд закликають провести інвентаризацію всіх державних сільськогосподарських земель

Потрібно провести інвентаризацію державних земель в Україні, бо сьогодні немає повної картини використання сільськогосподарських земель. Про це розповів ректор Білоцерківського національного аграрного університету Анатолій Даниленко сьогодні під час круглого столу в НААН на тему земельної реформи .

Нагадаємо, що уряд вирішив зекономити на роботі НААН — у бюджет на 2018 рік заклали лише половину (441 млн грн) потрібних коштів. При цьому Академія та дотичні до нього підприємства сплатили у бюджет минулого року 760 млн грн.

 

 

В Україні 54% с/г землі розорано, в Європі тільки – 35%. Понад 13 млн га – деградованих земель, в тому числі від вітрової ерозії – 6 млн га, ще 1,6 – деградовані техноогенні землі. А вміст гумусу за всі 25 років зменшився на 22%. Це бентежить, а що буде далі через 25-30 років, якщо не схаменуться на горі. Порушено екологічний баланс в країні і це ми відчули в ряді регіонів вже цього року. Це насторожує, щоб правильно розуміти, що нас чекає далі», – пояснює експерт.

Він також зачепив тему використання державних сільськогосподарських земель.

Не зрозуміло, у якому стані перебувають не використані паї, відумерла спадщина, що з впливом органів самоврядування і надходженнями до місцевих бюджетів… Що відбувається з землями для АТОВців, соціальних потреб», ‒ пояснює ректор.

На його думку, аби розібратися з усім цим варто провести інвентаризацію державних земель і саме вчені НААН мають дати об’єктивну оцінку цим процесам.

Повна інвентаризація земель державної власності, зробити оцінку і занести в систему Держгеокадастру. Адже сьогодні не знаємо, що відбувається у державі. Цим мають займатися Держгеокадастр, МЕРТ. Але на чолі процесу мають стояти вчені НААН», ‒ пояснив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 жовтня 2018
Михайло Філоненко: Інвентаризація земель – це боротьба з нечесними агровиробниками!
Нещодавно стартував проект із безкоштовної інвентаризації земель, який реалізує Центр розвитку земельних правовідносин в Україні. Мета проекту...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...