Близько 8 млн га землі обробляються "в тіні"
Близько 8 млн га землі обробляються "в тіні"

Збільшити держпідтримку агросектору можна за рахунок виведення з тіньового обігу сільськогосподарських земель, які перебувають в обробітку, але з яких не сплачуються податки. Таку пропозицію під час засідання Аграрного комітету ВР озвучив Леонід Козаченко, народний депутат України, президент УАК.

Засідання комітету відбулося сьогодні, 3 жовтня, за участі першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України Максима Мартинюка. Головне питання — розгляд проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

«Дуже важливі пропозиції мають народні депутати. Зокрема, держпідтримку агросектору пропонується збільшити на 2 млрд гривень — до 8,5 млрд грн», — зазначив Леонід Козаченко під час виступу.

За його словами, основним джерелом коштів може стати вирівнювання оподаткування земель с/г призначення.

У мене є офіційна відповідь із ДФС, де зазначено, що так званий єдиний податок в Україні сплачується з 18 млн 843 тис. га. Це говорить про те, що у нас приблизно 32% с/г землі (10 млн га) нібито не обробляється. Але ж ми знаємо, що це не так. За словами фахівців, близько 2 млн га — це дійсно землі, непридатні для вирощування культур. Але 8 млн га перебувають у тіньовому обігу», — наголосив Леонід Козаченко.

Механізм виведення сільськогосподарських земель з тіньового обігу досить простий

Йдеться про те, щоб на ці землі накладати податок у розмірі близько 750 грн/га (це фіксований податок+ПДФО). Якщо власник показує, що ця земля офіційно передана в оренду, він не сплачує податок. Якщо не показує — сплачує. Створено депутатську групу, яка готова прописати й подати проект змін до законодавства, щоби встановити цей податок. Я просив би депутатів це врахувати», — додав Леонід Козаченко.

Він зазначив, що додатковими джерелами коштів можуть бути також виведення з "тіні" виробників підакцизних товарів, зокрема, алкогольних виробів та спирту, і приватизація держпідприємств в аграрному секторі.

Також Леонід Козаченко озвучив низку пропозицій з боку громадських організацій. Зокрема, аграрні об’єднання пропонують «переформатувати» програму компенсації вартості сільгосптехніки. В проекті держбюджету-2018 на неї передбачено близько 1 млрд грн. Але розрахунки показують, що аграрії не зможуть використати цю суму.

Й у громадських організацій, і депутатів є спільна думка щодо компенсації вартості сільгосптехніки. В поточному році ця сума сягне максимум 180 млн гривень. Тобто, щоб використати 1 млрд компенсацій, аграрії повинні купити в декілька разів більше техніки, ніж у цьому році. Це нереально», — підкреслив президент УАК.

Щоб невикористані кошти не «згоріли», суму, передбачену на компенсацію вартості техніки, краще зменшити, а решту спрямувати на дотації розвитку сільгоспвиробництва (так звану квазіакумуляцію), зазначають громадські об'єднання.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...