Держгеокадастр перейшов на технологію Blockchain
Держгеокадастр перейшов на технологію Blockchain

Міністерство аграрної політики та продовольства презентувало спільно з Державним агентством електронного  урядування та Трансперенсі Інтернешенал Україна оновлений Держземкадастр на базі технології  Blockchain. На думку розробників, це дозволить забезпечити надійну синхронізацію даних, що унеможливить їхню підміну в результаті несанкціонованого зовнішнього втручання,  а також — дасть можливість здійснювати контроль за системою.

 Нагадаємо, що постанову про перехід  Держгеокадастру на Blockchain прийняли  21 червня 2017 року.

«Переведення земельного кадастру на технологію Blockchain — це черговий елемент трансформації ринкових відносин… Місяць тому запровадили регуляторний моніторинг земельних  відносин,  а найближчим часом — аукціони з оренди державних земель також здійснюватимуть  у режимі он-лайн  на Blockchain», — розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовльства України Максим  Мартинюк.

У свою  чергу директор Державного агентства електронного  урядування Олександр Риженко зауважив, що земельний кадастр став другим проектом у держсекторі, де застосовано технологію Blockchain. На початку вересня її впроваджено у систему електронних торгів арештованого майна OpenMarket, також з її використанням проведено  у світі електронні торги.

Blockchain — це вдале поєднання внутрішньої безпеки та громадського контролю,  оскільки забезпечує надійну синхронізацію даних та захищає їх від підміни у результаті зовнішнього втручання. Тому для нашої країни – це ідеальний інструмент для забезпечення цілковитої прозорості й безумовної довіри населення до цих даних», — пояснив він.

За його словами, до кінця цього року технологію Blockchain також почне використовувати Реєстр  майнових прав.

Під час впровадження технології експертну допомогу надавала Міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна, яка також стала зовнішньою нодою-аудитором коректності функціонування системи. Відповідний меморандум сторони підписали 16 червня поточного року.

«Ми стали першою громадською незалежною організацією, яка отримує ноду-аудитора та починає використовувати механізм Blockchain як засіб для публічного онлайн-контролю за реєстром. Сьогоднішня подія —– це, безперечно, успішний приклад відповідального партнерства уряду, бізнесу та громадянського суспільства», — розповів Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Технічну реалізацію проекту підтримав один зі світових лідерів у сфері Blockchain, компанія BitFury.

Презентація інноваційної криптографічної технології традиційно відбулася у найбільшому коворкінг-центрі країни Creative Quarter.

Довідка:

Державний земельний кадастр — єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їхнє цільове призначення, обмеження у їхньому використанні; а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Станом на 1 жовтня 2017 року в Державному земельному кадастрі України зареєстровано 18 млн 780 тис. земельних ділянок. Щоденно громадянами України здійснюється 30 тис. переглядів публічної кадастрової карти.

На початку вересня на технологію Blockchain першою перейшла Система електронних торгів арештованим майном СЕТАМ, тоді ж було проведено перший онлайн-аукціон.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 жовтня 2017
Звільнення Цвяха не ліквідує земельну мафію — точка зору
Відсторонення від виконання обов'язків голови Держгеокадастру Олега Цвяха не подолає корупцію в цій структурі. Про це заявив керівник програми...
18 жовтня 2017
Земля на межі. Вчені НААН — про 4 проблеми якості ґрунтів
Розгляд законопроекту про запуск ринку землі сільськогосподарського призначення заплановано на кінець жовтня. Суперечки про те, як має виглядати...
11 жовтня 2017
Україна може постачати технології для аграріїв усього світу
Зараз Україна має реальні шанси стати агротехнологічним хабом світового масштабу, але для цього потрібно поєднати галузі ІТ та агро. Таку точку зору...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...