Говорили-балакали: яких іще змін очікувати в нарахуванні дотацій?
Говорили-балакали: яких іще змін очікувати в нарахуванні дотацій?

Експерти та учасники ринку пропонують змінити механізм розподілу бюджетних дотацій. Про це йдеться у спецпроекті AgroPolit.com «Дотаційний» скандал із відстрочкою у 9 місяців».

Нагадаємо, що раніше депутати також пропонували переглянути механізм бюджетних дотацій.

Наразі пропонується два основні шляхи виходу з «глухого кута». По-перше, потрібно обмежити можливі суми дотацій (пов’язані особи однієї групи зможуть отримати не більш ніж 150 млн грн на рік).  По-друге, дотації розподілятимуться виходячи з нарахованих податкових зобов’язань за дотаційною діяльністю. Не сума, сплачена до бюджету, а нараховані зобов’язання. Податковий кредит не впливатиме на суму дотації.

Голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (Радикальна партія) у коментарі AgroPolit.com заявив, що нинішній механізм дотацій підтримує сильних виробників, тоді як потрібно спрямувати дотації на розвиток фермерських та особистих селянських господарств. Пропозиція радикалів виглядає наступним чином:

Цей пакет законопроектів про запровадження аграрно-сировинного збору — це спеціальний бюджетний платіж, який має сплачуватися експортерами необробленої аграрної сировини, тобто, експортуєш зерно, кукурудзу, інші сировинні товари  — то сплачуй 3% до спецфонду бюджету. Це понад 7 млрд грн, які можна реально спрямувати на підтримку розвитку с/г, причому, саме тваринництва».

На думку Галасюка, такий підхід — найоптимальніший, адже гроші зі спецфонду автоматично нараховуватимуться фермерським господарствам без щорічного узгодження бюджету.

Не має бути підтримка зосереджена на найсильніших галузях і компаніях. Треба підтримувати мале фермерство, першочергово — тваринництво. Справедлива й гарантована на рівні закону модель наповнення, щоб не шукати їх кожного року, а автоматично наповнювати спецфонд із сировинного експорту», — наголошує він.

Андрій Вадатурський пропонує зменшення ставок кредитів, що, на його думку, оживить банківський сектор, дасть можливість фермерам вийти з тіні.

На думку нардепа з бюджетного комітету Олега Медуниці, замість великих підприємств та експортерів, уряд має підтримувати фермерів та нішеві напрямки.

Нам потрібно допомагати тим, кого треба поставити на ноги  — фермерам, тим, хто хоче обробляти власний пай, посадити сад, хто вирощує овочі», — підсумував він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 жовтня 2017
Порядок розподілу бюджетних дотацій змінено
Формулу розподілу бюджетних дотацій агровиробникам у 2018 році буде змінено, також буде введено обмеження на надання держпідтримки одному виробникові...
3 жовтня 2017
Відеоновини. Випуск 03.10.2017
У цьому випуску Ви побачите: 1. В Україну хочуть завозити небезпечні агрохімікати без реєстрації2. Названо найбільших...
2 жовтня 2017
Механізм розподілу дотацій планують змінити
Асоціація виробників молока (АВМ) 28 вересня ініціювала робочу групу на тему «Удосконалення політики розвитку молочної галузі та формування...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...