Київщина стала лідером зі зростання цін
Київщина стала лідером зі зростання цін

Із переліку 23 соціальних продуктів Київська область є лідером у зростанні ціни на 5 продуктів, серед яких чорний та білий хліб, яловичина, сало та цукор. Про це повідомив генеральний директор Асоціації Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що не лише соціальні продукти, а й українське сало стає все більш дорожчим не тільки серцю, а й гаманцю.

За словами Дорошенка, у «цінових перегонах» трішки поступилося Закарпаття, де подорожчали 4 найменування продуктів, а саме — свинина, м’який сир, морква та буряк.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували, як змінилася ціна на продукти харчування в кожному регіоні України з початку року, тобто з 10 січня по 20 вересня.

На жаль, картина сумна, і говорить про те, що не працюють державні органи, які б контролювали ціни у регіонах», — констатує директор Асоціації.

За даними Державної служби статистики України, найбільше подорожчав продукт №1 — хліб у Київській області. Так, зокрема, «соціальний» білий та чорний хліб додали 37%. Середній показник по всіх регіонах України подорожчання білого хлібу — 14%, а чорного — 15%.

Київщина також є «лідером» зі зростання цін і на український національний продукт — сало — на 75%, тоді як у середньому по Україні сало подорожчало на 42%. «На передовій» зі зростання цін і яловичина — на 45%. Середній український показник росту ціни — 26%», — зазначив Дорошенко.

За даними Асоціації, свинина й куряча тушка найбільше додали в ціні відповідно у Чернівецькій — 57% і Тернопільскій — 41% областях. Від початку року свинина в середньому подорожчала на 44%, а курка у тушці — на 31%. Молоко найбільше зросло в ціні на Буковині — на 22%, тоді як по Україні цей продукт подорожчав на 13%.

Миколаївська область є одноосібним лідером із зростання цін на сметану і вершкове масло — на 22%. Всеукраїнське середнє зростання вартості сметани склало 14%, а вершкового масла — 9%. Найдорожчим цукровим регіоном є Дніпропетровщина, де з початку року ціна зросла на 11%, а по Україні — на 8%», — підраховує експерт.

І додає, що картопля більше зросла в ціні на Вінниччині 24%, капуста — у Сумській області, на 75%, морква — на Житомирщині — 122%, цибуля — на Рівненщині, на 62%. Середній показник зростання ціни з початку року по всіх регіонах України картоплі складає 16%, капусти — 48%, моркви — 84%, цибулі — 40%.

І як же без гречки та яєць?! Гречана крупа по Україні подешевшала на 20%. Найменше впала ціна гречки на Вінниччині — на 15%. Яйця курячі від початку року в середньому просіли на 12%. Найменше яйця подешевшали на Черкащині — на 5%», — підсумовує Олексій Дорошенко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 жовтня 2017
Чому ціни на цибулю в Україні продовжують знижуватися
Ціни на цибулю в Україні продовжують знижуватися і вже формуються практично в тому ж діапазоні, що й наприкінці вересня 2016 року. Про це повідомляє...
26 вересня 2017
Кличко розповів про ціни на соціальні продукти в Києві
Київська міська державна адміністрація робить все можливе для того, щоб ціни на соціальні продукти були доступнішими. Про це повідомив мер Києва...
11 серпня 2017
Європейські ціни на українські зарплати — купувати імпортні продукти стане вигідніше, ніж українські
До кінця року відбуватиметься підвищення цін щодо більшості товарних позицій, а перша половина 2018-го відзначиться піком вартості продуктів. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...