Українське сало стає все більш дорожчим не тільки серцю, а й гаманцю
Українське сало стає все більш дорожчим не тільки серцю, а й гаманцю

За даними Держстату, на початку осені відбулося значне подорожчання сала, свинини та вершкового масла. Про це повідомив директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, за його словами, суттєво зросли ціни на сало, приблизно на 3,5 гривні.

«Відтепер сало коштує у середньому 54,9 грн за кілограм. Водночас відбувається величезне коливання цін у регіонах — в місті Києві його можна придбати за 104 грн/кг, а на Тернопільщині за 32 грн. Різниця в ціні — більш ніж утричі, або «космічні» 72 грн», — наголосив Дорошенко.

За підрахунками Асоціації, свинина за першу декаду вересня додала 2,6 грн і коштує 104 грн за кг.

Коливання вартості між регіонами складає 19 грн: у місті Києві «соціальна» свинина з кісточкою коштує 114,7 грн. за кілограм, а в тій же Тернопільській — 95,7 грн», — написав експерт.

Він додав, що вершкове масло підвищилося в ціні майже на 3 гривні.

Відтепер середня ціна його складає 147,2 грн за кілограм. За даними Держстату, в Київській області масло коштує 165,5 грн, тоді як на Тернопільщині — 126,4 грн за кілограм. Різниця в ціні — майже 40 гривень», — зазначив Дорошенко.

І зазначив, що більш ніж на 1 гривню подорожчали: яловичина — на 1,5 грн, курячі яйця та курятина у тушці — на 1,1 грн. Відтепер середня ціна «соціальної» яловичини з кісточкою складає 109,8 грн за кілограм, а курячих яєць С1—С2 — 17,9 грн за десяток, тушки курки — 55 грн за кілограм.

Найбільші ціни на яловичину в місті Києві — 127,8 грн за кілограм, на яйця — у Тернопільській області — 19,4 грн. за десяток, на тушку курячу у Чернівецькій області — 57,7 грн за кілограм. Найменші ціни на яловичину на Чернігівщині — 97,2 грн за кілограм, на яйця і тушку птиці у Запорізькій області — відповідно 16,9 грн за десяток та 53,3 грн за кілограм. Різниця в ціні у регіонах на яловичину складає 30 гривень», — прокоментував розріз цін директор Асоціації.

Відзначається, що ціни на овочі теж не «стоять на місці». Єдиний продукт, який подешевшав більше, ніж на 20 копійок — це картопля.

Буряк і морква додали в ціні відповідно 40 і 30 копійок. Відтепер буряк коштує 5,2 грн за кілограм, а морква — 8,2 грн. Навіть і на ці продукти значна різниця цін у регіонах. Найбільша ціна на буряк у Чернівецькій області — 7,4 грн. за кілограм, а найменша у Запорізькій області — 3,7 грн. Морква найдорожча на Буковині — 9,6 грн за кілограм, а найдешевша на Миколаївщині — 6,3 грн.

Загалом за перші дні осені дорожчими стали ¾ усіх соціальних продуктів. Що є очікуваним, але небажаним для споживача. Оскільки ціни на продукти в Україні нерідко перевищують східноєвропейські, то уряду необхідно задіяти нові механізмі впливу на ринок, як, наприклад, зниження ставки ПДВ з 20 до 5—7%», — підсумував Олексій Дорошенко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 листопада 2017
Один із головних українських продуктів може стати дефіцитом
Виробляти сало в Україні стає невигідним, оскільки корми постійно дорожчають і на вирощування йде досить багато часу. Про це повідомляють...
9 жовтня 2017
Вантажівка з українським салом «тікала» через кордон
На Харківщині прикордонники разом із СБУ затримали вантажівку сала. Про це повідомила прес-служба Державної прикордонної служби України. ...
9 вересня 2017
Ціни на м’ясо мають знизитися протягом тижня
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що найближчими тижнями в Україні очікується зниження цін на м'ясну продукцію. Про це стало відомо...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...