Що означає для України приєднання до BEPS?
Що означає для України приєднання до BEPS?

Компанія Baker Tilly проаналізувала особливості впровадження Плану BEPS в Україні та основні результати цього процесу. Про це йдеться в аналітичному огляді Baker Tilly.

Організація Економічного співробітництва та розвитку розробила План із протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування (BEPS) на прохання країн «Великої двадцятки». Україна приєдналася до BEPS 1 січня 2017 року.

План є продовженням впровадження прозорості фінансових операцій, боротьби з офшорами та несплатою податків.

Наразі уряд розробляє концепцію втілення його у життя. План передбачає 15 кроків. Один із них — уніфікація договорів про уникнення подвійного оподаткування. Тобто, в усіх країнах-учасницях будуть однакові (більш чіткі та технічно досконалі) правила та стандарти. Положення старих двосторонніх договорів буде замінено новими. Тому деякі виплати між резидентами цих країн можуть здійснюватися без податкових пільг і почнуть обкладатися податками в тій країні, з якої здійснюється виплата.

Україна зобов’язалась імплементувати мінімальний стандарт Плану, який включає 4 етапи:

  • боротьба з податковими зловживаннями, пов’язаними з використанням спеціальних режимів оподаткування;
  • уникнення зловживань при застосуванні податкових конвенцій;
  • розкриття інформації про використання схем агресивного податкового планування;
  • збільшення ефективності механізмів вирішення спорів щодо застосування договорів про уникнення подвійного оподаткування між країнами.

Для реалізації цих кроків у 2017 році мають бути прийняті повноцінні закони. Вони передбачатимуть такі ініціативи:

  • удосконалення процедури контролю за трансферним ціноутворенням і виведенням доходів за кордон;
  • впровадження правил щодо контрольованих іноземних компаній;
  • усунення зловживань у застосуванні конвенцій про уникнення подвійного оподаткування;
  • обмеження витрат за фінансовими операціями з пов’язаними особами;
  • попередження уникнення статусу постійного представництва.

Якщо все піде за планом, то вже у 2019 році Україну чекає впровадження автоматичного обміну інформацією між країнами, які приєдналися до BEPS (звіти country by country).

Наразі уряд затвердив Рекомендації з реалізації Плану дій з BEPS. Також Кабмін постановою від 04.07.2017 р. №480 затвердив Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток, зокрема податок із доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи, котрий набув чинності 27.07.2017.

Що зміниться?

Дія BEPS відіб’ється, передусім, на тих, хто проводить транзакції або створює за кордоном компанії з єдиною метою — ухилятися від сплати податків. Тому вже зараз потрібно проаналізувати свої міжнародні фінансові операції та представництва: вони можуть бути визнані такими, що підлягають оподаткуванню.

Необхідно змінити їх або підготувати аргументи для суперечок з держорганами. Головне — довести, що одержувач прибутку є його фактичним власником і що він має реальний статус податкового резидента за кордоном. Окрім цього, угоди повинні бути обґрунтованими економічно, тобто проводитися в інтересах реального бізнесу, а не просто для зниження податків. Одним словом, суть і форма транзакцій повинні збігатися.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 вересня 2017
Уряд і Мін’юст показали антирейдерський план для України — офіційно
Антирейдерська робоча група при уряді розглянула перелік заходів для протидії рейдерству в країні. Про це розповів в.о. голови аграрного комітету...
24 серпня 2017
Презентовано «план» реанімації садівничої галузі
Kurkul.com та AgroPolit.com представили унікальне дослідження розвитку садівничої галузі України за роки незалежності у спеціальному проекті...
18 серпня 2017
Асоціація свинарів пише «план» із впровадження НАССР для галузі
АСУ розробить гігієнічні стандарти для свинарів.  Про це повідомила прес-служба асоціації «Свинарі України». Нагадаємо, що що з 20...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...