Презентовано «план» реанімації садівничої галузі
Презентовано «план» реанімації садівничої галузі

Kurkul.com та AgroPolit.com представили унікальне дослідження розвитку садівничої галузі України за роки незалежності у спеціальному проекті «Операція-реанімація: як не втратити садівничу галузь України?» та інфографіці «Садівництво України в цифрах 1995—2016 роки».

Видання аналізують розвиток галузі за низкою показників (площі насаджень, урожайність  садових культур, сума сплачених податків,  частка  галузі у формуванні агарного ВВП тощо) за період з 1990-го по 2016-й рр. 

«Хоч офіційна статистика фіксує зростання виробництва плодів та ягід із 2007 року, однак забезпечується це за рахунок вступу в плодоношення садів, закладених ще 20—30 років тому. Загалом же останні 20 років площі насаджень під такі культури скоротилися майже утричі — з 636,9 тис. га у 1995 році до 196,7 тис. га в 2016-му. У товарній структурі виробництва найбільші обсяги припадають на яблука, груші, сливи, вишні та горіхи. 2015 року загальна частка цієї продукції перевищила 85% від загального виробництва. При цьому найбільш продуктивними регіонами з виробництва фруктів в Україні є Вінницька, Хмельницька, Чернівецька, Дніпропетровська та Закарпатська області», — пише видання.

Щоб реанімувати галузь, опитані експерти пропонують кілька кроків.

Перший — поновити  1,5% збір на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства та зробити прозорим механізм розподілу бюджетних дотацій. Відповідна ініціатива щодо збору вже пролунала від голови аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентина Дідича.

Голова ж асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка додає, що в питанні бюджетних дотацій Мінагрополітики має визначати правила розподілу коштів і критерії, а рішення щодо них — ухвалювати повинен банк, визначений міністерством.

Другий крок — збільшення терміну довгострокової оренди для садівників. 

Потрібно прописати у законодавстві чіткі вимоги, у яких випадках договори емфітевзису можна укладати, а в яких — ні. Наприклад, якщо фермер планує виростити фруктовий сад, то йому цей договір потрібен. Адже, якщо завтра ми відкриємо ринок землі, його працю буде зруйновано», — пропонує Валентин Дідич.

Третій — зробити доступним банківське кредитування, а також — нарощування фінансування з боку міжнародних організацій.

Наприклад, коли міжнародні фінансові установи укладають угоду про те, що інвестують у дрібне фермерство €100 млн, то переводять гроші на банківську установу в Україні на пільгових 2—3%. Та ці гроші банківська установа може дати за ставкою, не нижчою від ринкової по Україні. Тобто, це ті ж самі 17%. І єдина перевага — в тому, що за цими програмами можна отримати кредит на 10 р.», — пояснює Дмитро Крошка.

Четвертий — оподаткування. Нагадаємо, що частка садівництва в агарному ВПП становить лише 3,3%.

П’ята — вихід на нові ринки. Особливо гостро це питання постало після втрати вітчизняними садівниками головного ринку збуту — РФ, на який припадало 96% експорту продукції.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 вересня 2017
Депутати виступають за держпідтримку садівництва та поновлення 1,5% збору
Відсутність державної підтримки — перша й найбільша проблема садівництва, але держава обіцяє посилити опіку над галуззю. Про це йшлося під час...
22 вересня 2017
«Кислий присмак» українського садівництва — проблеми та реалії галузі
Рік вогняного півня за східним календарем став для фермерів символічним. Найбільше дотацій отримали виробники курятини, тоді як тваринникам і...
8 вересня 2017
Що означає для України приєднання до BEPS?
Компанія Baker Tilly проаналізувала особливості впровадження Плану BEPS в Україні та основні результати цього процесу. Про це йдеться в аналітичному...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...