Стали відомі деталі про склад антирейдерської робочої групи при Мін'юсті
Народний депутат від «Самопоміч» Іван Мірошніченко

Оприлюднено деталі про склад новоствореної антирейдерської робочої групи при Мін’юсті. Деталі розповів у ексклюзивному коментарі AgroPolit.com один із членів цієї комісії, народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко.

Читати до теми: Звіт про результати антирейдерських штабів — Онлайн.

Нагадаємо, що 4 вересня 2017 року в уряді відбулася нарада щодо створення постійно діючої робочої групи з питань забезпечення узгоджених дій, спрямованих на захист майнових прав власників та орендарів земельних ділянок під головуванням першого віце-прем’єр-міністра України — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. До складу комісії увійшли: перший заступник генпрокурора, міністр юстиції України та його заступник, керівництво Мінагрополітики, чотири народних депутати (Козаченко Л., Мірошніченко І., Івченко В. та Бакуменко О.), а також представники профільних громадських організацій ("Аграрний союз України", ВАР, АФЗКУ, Земельна спілка України). Основним питанням на нараді виступало формування постійно діючого міжвідомчого органу, діяльність якого була б спрямована на припинення розповсюдження рейдерських атак в Україні, захист прав законних власників та орендарів, попередження рейдерства надалі.

Нагадаємо, що сьогодні від рейдерства постраждали підприємства з Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Вінницької, Дніпропетровської областей.

Як повідомив Мірошніченко, саме за результатами проведення наради прийнято рішення створення постійної робочої групи з питань забезпечення узгоджених дій, спрямованих на захист майнових прав власників та орендарів земельних ділянок за зразком старої Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, яку було створено ще Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2007 р. № 257.

Наразі було досягнуто згоди про повний перезапуск даної комісії і формування постійно діючої робочої групи, яка би професійно розглядала проблеми, пов’язані із рейдерськими атаками та допомагала законним власникам у відновленні справедливості. Метою робочої групи стане координація дій правоохоронних, контролюючих органів, органів юстиції, профільного міністерства та народних депутатів з метою подолання рейдерства, покарання винних і створення умов для уникнення подібних ситуацій у майбутньому», — розповів деталі народний депутат («Самопоміч») Іван Мірошніченко.

Він пояснив, що для посилення ефективності діяльності цієї групи до неї включили представників НАБУ, АМКУ, Вищої ради правосуддя, РНБО, Нотаріальної палати України. Всі питання, розглянуті робочою групою на нараді в уряді, представлять на засіданні аграрного комітету сьогодні. А 7 вересня відбудеться закрите засідання цього органу, щоб уже з наступного тижня розпочати повноцінну її роботу.

Зокрема, члени робочої групи планують найближчим часом на відкритому засіданні вислухати близько десяти потерпілих осіб, які зможуть напряму поскаржитися керівникам органів державної влади, надати факти та докази пособництва окремих працівників правоохоронних органів рейдерам тощо. Переформатування робочої групи, залучення до неї керівництва правоохоронних і контролюючих органів, проведення її постійних засідань повинні стати дієвим рецептом у боротьбі із безкарними нападниками-рейдерами. Бізнесу уже набридло спостерігати за бездіяльністю держави в питанні захисту власності, тому настав час рішучих кроків», — підсумував Мірошніченко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 вересня 2017
Які області найчастіше звертаються до антирейдерських штабів
Найбільша кількість звернень до антирейдерських штабів надійшла від чотирьох областей: Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...