Виділення в першому півріччі 2017 року агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» (МХП, ТМ «Наша Ряба») 42% державних дотацій здійснювалося відповідно до чинного законодавства. Про це заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко в інтерв’ю «Інтерфакс».

Нагадаємо, що за січень—червень 2017 року із державного бюджету було виділено 1,91 млрд гривень на дотації для аграрних підприємств. Найбільшу частку всіх дотацій на загальну суму 809 млн грн отримала група компаній Миронівського хлібопродукту.

За його словами, порушень із боку МХП немає.

Агрохолдинг отримує дотації згідно із чинним законодавством, — скільки виробили продукції, стільки дотацій і отримали. Комусь дуже вигідно роздмухувати цю тему», — розповів він.

На думку Бакуменка, наявний дотаційний механізм спрямований на підтримку різних галузей АПК, зокрема птахівництва, і є абсолютно прозорим.

Принцип дотації полягає в тому, що підприємство виробляє продукцію, яка потрапляє в систему підтримки, сплачує державі ПДВ, і йому держава відшкодовує цей податок, таким чином виділяючи гроші на розвиток. Це прозора, зрозуміла й чесна модель», — зазначив він.

І додав, що частка м'яса птиці в промисловому виробництві м'яса в країні становить близько 70%. При цьому МХП є найбільшим виробником курятини.

Публікації в пресі, у яких йдеться про виділення МХП великих дотацій, — частина сценарію, який розігрується певною групою осіб. Якщо є порушення закону, нехай на них вкажуть», — заявив заступник голови комітету.

На його думку, виділяти дотації тільки дрібним птахівникам, як це пропонують деякі експерти, фактично означає позбавити галузь підтримки, оскільки частка невеликих виробників м'яса птиці становить близько 5%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 вересня 2017
МХП і «Баришівська зернова компанія» продукують екологічне «рейдерство» на Київщині?
У Київській області розвивається екологічне «рейдерство» і йому сприяють дві агрокомпанії — «Миронівський хлібопродукт»...
16 вересня 2017
«МХП» планує вирощувати органічне зерно
Один із найбільших виробників м'яса птиці компанія «Миронівський хлібопродукт» (МХП) планує вирощувати органічне зерно для поставок у...
1 вересня 2017
Оприлюднено піврічні результати запровадження дотацій
За I півріччя 2017 року аграріям надано бюджетних дотацій в обсязі 1,91 млрд грн, що у свою чергу становило близько 2% від валової вартості аграрної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...