Фермери та холдинги мають кооперуватися — точка зору
Фермери та холдинги мають кооперуватися — точка зору

Фермери та агрохолдинги можуть співіснувати в мирних умовах. Про це заявив канадський фермер, виходець з України, радник голови АФЗУ Денис Ковальський в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що Latifundist.com та Kurkul.com запустили проект «Розмір не має значення», який показує точки дотику агрохолдингів і фермерських господарств.

Для підтвердження своєї точки зору, Ковальський навів приклад Канади, де він у минулому працював у Міністерстві сільського господарства Канади.

«В Канаді також є агрохолдинги, але такого руху, щоб фермери й холдинги протистояли, немає. Вони навчилися мирно співіснувати. Фермери  у Канаді — це сила», — наголосив фермер.

За його словами, в Україні потрібно розбудовувати фермерський рух, сімейні ферми, тому що це найбільш ефективний шлях господарювання.

В Канаді, для прикладу, більшість сільських господарств — це сімейні фермерства. У них можуть бути різні банки землі — від кількох десятків до кількох тисяч га. Хоча кожен фермер ще на початку минулого століття починав із 65 га, які можна було купити за 10 доларів. Так зробила моя сім’я. У нас є одна сімейна ферма на 4 тисячі га. Один із менеджерів цієї ферми — агроном з Умані», — розповів Ковальський.

Він зазначив, що Канаді вдалося розбудувати фермерство завдяки тому, що була гарна можливість, коли продавали вільні землі та їх заселяли.

Уже тоді фермери об’єдналися в кооперативний рух. Потім у 1935 році уряд створив Пшеничну комісію. І тоді канадські фермери не заходили на ринок поодинці, а робили це через комісію, яка працювала не на себе, а на фермерство. Також було введено багато програм на страхування урожаю від засухи, граду чи шкідників. Були різні програми, які стабілізували ситуацію на агроринку», — підсумував Денис Ковальський.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 серпня 2017
Чи вигідно одноосібникам об’єднуватися в кооперативи?
Об’єднання в кооперативи фермерських господарств за належної організації приводить до економічного зростання та розвитку виробництва. Чи буде...
25 серпня 2017
Фермери розповіли про дієве джерело фінансування свого бізнесу
В Україні зростає кількість користувачів форвардної програми ПАТ «Аграрний фонд» (АФ) із закупівлі зернових. Про це йдеться у матеріалі...
10 серпня 2017
Фермери VS Агрохолдинги — названо найперспективнішу модель розвитку агросектору України
Говорячи про основні моделі агробізнесу, експерти часто називають дві основні: «аргентинську» (головний виробник — агрохолдинги) та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...