"Укрзалізниця" домовляється з аграріями про лізинг зерновозів
"Укрзалізниця" домовляється з аграріями про лізинг зерновозів

Через кілька тижнів ПАТ «Укрзалізниця» планує визначити спільно з аграріями, яку саме кількість вагонів-зерновозів зможуть придбати окремі агрохолдинги, а також лізингові умови, на яких ці вагони будуть надаватися «Укрзалізниці». Про це повідомляє прес-служба компанії.

Такої домовленості було досягнуто на зустрічі в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євгена Кравцова з представниками Української зернової асоціації, яка представляє 90% експорту зернових і олійних культур.

За словами президента Української зернової асоціації Миколи Горбачова, протягом останніх сімнадцяти років спостерігається постійне підвищення врожайності зернових, а отже, зростає й потреба в рухомому складі.

Якщо врожаї будуть збільшуватися такими ж темпами — вже 2021-го експорт зернових складе 70 млн т за нинішніх 47 млн ​​т. Для того, щоб «Укрзалізниця» змогла перевезти всі ці обсяги продукції, модернізацію рухомого складу потрібно починати вже зараз», — зазначив Микола Горбачов.

В.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов повідомив, що для задоволення потреб ринку в перевезеннях продукції АПК визначено кілька пріоритетних завдань. Серед них і збільшення парку вагонів-зерновозів шляхом придбання вагонів агрохолдингами з подальшою їх передачею «Укрзалізниці» в лізинг.

Зазначається, що представники зернової галузі неоднозначно сприйняли ідею покупки рухомого складу та передачі його у фінансовий лізинг «Укрзалізниці».

Компанії побоюються нечесного розподілу вагонного парку і ситуацій, коли їхні ж вагони не будуть подані. До того ж, бізнес хоче розуміти терміни повернення своїх інвестицій, а також розраховує на зменшення вартості перевезення.

Якщо інвестувати кошти в зерновози, то ми б хотіли самостійно ними оперувати. Ми не згодні із запропонованим «Укрзалізницею» механізмом, тому що, по-перше, хочемо розуміти, що ці вагони точно прийдуть до нас, по-друге — хочемо бути впевненими в ефективності використання. Зараз це виглядає так, ніби ми просто спонсоруємо «Укрзалізницю»: купуємо вагони й одразу ж віддаємо їх», — зазначили в компанії Bunge.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 липня 2020
Уряду рекомендують запустити програми компенсації аграріям на отримання техніки в лізинг
Запустити програми держпідтримки, які містять компенсацію аграріям на отримання техніки рекомендує уряду трейдер, який реалізує техніку сучасного...
20 грудня 2017
Бізнес готовий вкладати кошти у вагони-зерновози
Бізнес не проти купувати та інвестувати в залізничні вагони, налагоджувати й розвивати інфраструктуру, та потрібно зробити цікаву пропозицію для...
30 листопада 2017
Антимонопольний комітет перевірятиме «Укрзалізницю»
Антимонопольний комітет (АМКУ) перевірить ринок вантажних залізничних перевезень. Про це повідомляється на сайті комітету. Нагадаємо, що тарифи на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...