Правоохоронці ліквідували міжнародний канал торгівлі сільгоспрабами
Правоохоронці ліквідували міжнародний канал торгівлі сільгоспрабами

Національна поліція України та прикордонники спільно з колегами з Польщі й Литви припинили діяльність транснаціонального каналу відправки громадян України до Великобританії, де їх експлуатували в умовах рабства. Про це розповів співробітник департаменту Нацполіції із боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, Андрій Гоменюк на брифінгу «Трудова міграція чи експлуатація?» у Києві.

За його словами, злочинці, використовуючи відсутність нормального працевлаштування та зарплати, вербували громадян України під виглядом легального працевлаштування на території Великобританії.

«Нелегальним шляхом українців переправляли з країн ЄС до Великобританії, де вони були втягнуті в трудову експлуатацію, отримували маленьку зарплату і проживали в неналежних умовах», — розповів Гоменюк.

Він повідомив, що всі можливі потерпілі отримували легальні робочі візи до Польщі та легально перетинали кордон з цією країною, а з Польщі злочинці переправляли їх до Литви.

У Литві злочинці робили людям легальні документи зі схожою зовнішністю і переправляли їх до Великобританії за трьома маршрутами. Якщо не могли підібрати такі документи, то наших громадян переправляли у схованках вантажівок. Інші злочинці у Великобританії розміщували громадян України, шукали їм так звані робочі місця», — зазначив співробітник Нацполіції.

Крім того, при вербуванні вказувалося, що переїзд до Великобританії коштує 4200-4700 фунтів стерлінгів, і ці гроші потрібно буде відпрацьовувати. Злочинці застосовували до потерпілих фізичну силу і погрожували застосувати її до їхніх рідних і близьких. Переважно вербування відбувалося на заході України — в Івано-Франківській і Тернопільській областях.

Українська сторона зібрала достатньо доказів і оперативно передала їх до Литви. 8 серпня литовські правоохоронці затримали чотирьох осіб, з яких один — громадянин України. 10 серпня в Литві їм було обрано запобіжний захід. Згідно із законодавством цієї країни, за торгівлю людьми їм загрожує від 4 до 12 років позбавлення волі.

Наразі не всі потерпілі розуміють, яким інструментом у руках злочинців вони стали, і не всі згодні співпрацювати зі слідством.

Хоча всім пояснюють, що вони можуть отримати від держави як фінансову, так і психологічну допомогу. Міністерство соціальної політики може забезпечити робочими місцями цих громадян», — підсумував Андрій Гоменюк.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 серпня 2017
Польща зацікавлена в імпорті української сливи
Оптові компанії Польщі в цьому сезоні зацікавлені в імпорті української сливи, що формує ціни на сливу високої якості в Україні. Про це повідомляють...
21 серпня 2017
Терміни заборони руху суден Керченською протокою збільшено
Терміни монтажу арок Керченського моста продовжено до 5 жовтня, раніше планувалося завершити цю роботу до 4 вересня. Про це повідомляє BSNews. ...
2 серпня 2017
Вільна торгівля з Канадою стимулює українських експортерів
Зона вільної торгівлі з Канадою — чудовий шанс для виробників товарів із доданою вартістю, що стимулює переробну промисловість. Таку думку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...