Країну накрила хвиля рейдерства середніх фермерських господарств
Країну накрила хвиля рейдерства середніх фермерських господарств

Україну накриває хвиля рейдерства середніх фермерських господарств. Із такою заявою  виступив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич на прес-конференції на тему: «Рейдеству — стоп!», повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

«Ситуація з рейдерськими захопленнями фермерських господарств розпочалася понад два роки тому.  Захоплення таких господарств набуло  яскравого характеру саме минулого року…  Якщо раніше рейдери  цілилися у невеликі господарства, то сьогодні таких випадків (господарства обробляють до 100 га) лише 1%. Найбільший пріоритет рейдерів зосереджений у бік середніх господарств — котрі обробляють від  5 до 20 тис. га. Як правило, це 70—75% всіх випадків», — розповів Іван Томич.

Він озвучив кілька ключових проблем, які сьогодні відіграють на руку рейдерам. Перша — наявність двох реєстрів (Мін’юсту та Держгеокадастру).

Якщо цього не усунути, то не буде порядку в питанні реєстрації права власності та земельні ділянки. Потрібен єдиний прозорий механізм ведення одного базового реєстру», — називає  першу причину він.

Нагадаємо, нещодавно група народних депутатів на чолі з Іваном Мірошніченком, звернулися до  Президента, міністра юстицій та Генпрокурора з вимогою створити Антирейдерську платформу для бізнесу. Натомість у Мін’юсті обіцяють запустити цю комісію не раніше осені. Тим часом сам бізнес  вже сформував свою платформу захисту — «Самооборону підприємців»

Друга проблема — безвідповідальність чиновників,  які реєструють землі.

Фермери кажуть, що зараз можна заплатити і в реєстр внесуть все, що ти хочеш, навіть інформацію про те, що ти фермер на Марсі.  Безвідповідальне внесення земельної інформації  у кадастр існує», — каже він.

Третя — блокування передача місцевими органами влади та громадам прав розпоряджатися землями.

Саме громади мають контролювати виділення землі. Це питання і досі не вирішено. Реєстр прав власності на земельні ділянки  мають вести  саме  місцеві громади, надаючи  цю інформацію у Держгеокадастр. А сьогодні все сконцентровано  у Держгеокадастрі.  Тому притягнути винних до відповідальності практично неможливо», — зазначив Томич. 

Четверта — завершення проведення інвентаризації.

Наповнення Держкадастру відбувається так: вноситься найлегше, але найважче ніхто не збирається вводити у базу даних. Без цих даних будуть постійно поставати питання, хто володіє тією чи іншою земельною ділянкою», — підсумував Томич.

Окрім того, Іван Томич висловив подяку сайту Kurkul.com за активну позицію із захисту фермерів та висвітлення теми рейдерства в Україні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 серпня 2017
В Україні з'явилися кочові рейдери та еко-рейдери
На зміну «осідлим» рейдерам в Україну прийшли рейдери-кочовники, які кочують від поля до поля і збирають чужі врожаї. Про це заявив...
4 серпня 2017
На Полтавщині стріляли у фермера
У Глобинському районі на Полтавщині невідомі скоїли черговий розбійний напад на фермера. Про це повідомив член Полтавської АФЗУ Віктор Галич на своїй...
3 серпня 2017
Підприємство на Житомирщині страждає від рейдерства
Учора, 2 серпня фермерське господарство «Аделаїда», яке обробляє близько 5 тис. га в Житомирській області, стало жертвою рейдерської...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...