В Україні немає дефіциту перевалки зернових у портових терміналах
В Україні немає дефіциту перевалки зернових у портових терміналах

Україні не загрожує дефіцит перевалочних потужностей у портах. Таку думку висловили експерти в ході опитування АgroРolit.com, під час підготовки матеріалу «Вузьке горлечко українських портів, або Як не згноїти рекордні врожаї».

За даними Адміністрації морських портів, в Україні працює 12 портів, які мають потужності для зберігання та перевалки зернових. Сумарно за рік українські термінали можуть перевалити 51,9 млн т, а  одномоментно зберігати — 2,5 млн т. Найбільші термінали мають Миколаївський порт — 11,1 млн тонн річної перевалки, Одеський — 8,7 млн т, Южний — 8,55 млн т та Чорноморський — 8,32 млн т.

За словами голови Української зернової асоціації Миколи Горбачова, «перевалочних комплексів збудовано достатньо», але є проблема в їхній ефективності та доступі до них.

Є велика проблема в тому, що частина цих терміналів збудовані ще в радянські часи і не відповідають вимогам, які мають міжнародні судновласники. Це — швидкість завантаження суден і глибина осадки», — зазначив експерт.

Народний депутат від ВО «Самопоміч», член аграрного комітету України Іван Мірошніченко перераховує, що в портах достатньо терміналів для експорту олійних та зернових культур, шротів і рослинної олії. Він зазначає, що за деякими позиціями є надлишок потужностей, тому зменшується вартість перевалки і зростає конкуренція.

Ставки перевалки за останні 2 роки знизилися на 30%. Якщо 2—3 роки тому її вартість у порту складала $17—18 за 1 т зернових, то сьогодні — $11—13. Інакше кажучи, існує певний надлишок таких потужностей і термінали  починають конкурувати один з одним ціною за виробника-експортера. Це позитивно, в першу чергу, для товаровиробника, адже він економить на витратах. Звісно, що є пікові дефіцити (з вересня по кінець грудня) під час збирання і вивезення врожаю, але в інший час — усе більш-менш збалансовано», — вважає представник аграрного комітету Іван Мірошніченко.

Директор представництва IFC в Україні Олена Волошина наголошує: потужностей має вистачити, але зі збільшенням врожаю може виникнути дефіцит. 

Якби виробництво залишалося на однаковому рівні, потужностей мало б вистачити. Але, оскільки ми сподіваємося, що врожай буде збільшуватися і дійде до 70—80 млн т, постає питання, чи вистачить цих терміналів. Можу спрогнозувати, що тоді це стане проблемою», — вважає Волошина.

В тому, що Україна все ж потребує нових портових елеваторів, переконаний і директор представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

Україна збільшує виробництво, тому буде потрібно більше експортних потужностей. Ми самі фінансуємо декілька об’єктів, зокрема M.V. Cargo», — підсумува Аджунер.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 серпня 2017
Мінінфраструктури звільнило керівника порту "Чорноморськ"
Міністерство інфраструктури України (МІУ) звільнило директора держпідприємства «Морський торговельний порт «Чорноморськ» (Одеська...
7 серпня 2017
Збільшення врожаю призведе до дефіциту перевалочних потужностей
Перевалочних комплексів у портах України збудовано достатньо, але зі збільшенням врожаю може виникнути дефіцит.  Про це розповіла директор...
10 липня 2017
Шевкі Аджунер назвав запобіжники розвитку «чорного» ринку землі в Україні
Українці мають вільно користуватися сільськогосподарською землею як активом для залучення інвестицій. Таку точку зору висловив директор...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...