Уряд має повернути ДПЗКУ до списку приватизації
ДПЗКУ потрібно приватизувати — опитування

Уряд має повернути Державну продовольчо-зернову компанію (ДПЗКУ) до списку приватизації, щоб дати їй новий поштовх до розвитку. За це виступають експерти, опитані AgroPolit.com у матеріалі «ДПЗКУ: приватизація чи деградація?».

Нагадаємо, що раніше компанію внесли до списків на приватизацію держпідприємств на 2016—2017 роки, але на початку березня 2017 року виключили з нього. Втім, очевидно, що крапку в цьому питанні не поставлено. Днями ФДМКУ заявив про спрощення приватизаційної процедури.

Депутат від БПП Леонід Козаченко назвав два фактори, чому приватизація буде успішною:

По-перше, компанія представляє країну, яка є визнаною світовою житницею. Ми другі у світі за обсягами експорту зернових. По-друге, ДПЗКУ має велику кількість елеваторів, які рівномірно розташовані по всій території країни та 2 портові термінали», — розповідає він.

На його думку, кожна компанія, яка заволодіє цими активами, стане впливовим гравцем на ринку і «входитиме до п’ятірки найбільших експортерів продукції зерна з України».

Його доповнив народний депутат («Самопоміч»), член аграрного комітету Іван Мірошніченко:

Значна кількість елеваторів та розвинута їх мережа покриває більшу частину України. На це звертають увагу багато компаній. Наявність двох портових елеваторів (Одеський та Миколаївський) — також великий плюс».

Але є й мінуси такого активу.

Перший — не найкращий технічний стан елеваторів: 80—90% із них потребують модернізації. Наразі мінімальні затрати дозволяють тримати їх на плаву, але ж так тривати довго не може, бо конкуренція зростає. Другий — складна структура управління елеваторів (потреба в заміні стандартів і процедур управління компанією та ризиками). Це породжує велику ресурсозатратність на кожну тонну зерна, передусім, людей та операційних витрат. Третій — якість надаваних послуг кульгає. Хоча наразі ДПЗКУ покращила цю роботу, але фермери й великий агробізнес все одно продовжують будувати свої сховища й елеватори, покращуючи свою ефективність», — пояснює він.

Загалом же, відзначає Іван Мірошніченко, щоб збудувати з нуля щось подібне до ДПЗКУ, потрібно щонайменше 8—10 років та ідеально підібрана географічна локація, менеджмент. На жаль, сьогодні такою розкішшю і запасом часу мало хто володіє, тому більшість інвесторів погодяться на участь у приватизації.

Затягування з приватизацією ДПЗКУ — погана ідея, також переконує президент «Української зернової асоціації» Микола Горбачов:

ДПЗКУ потрібно продати якомога швидше, бо її збитки — до 3 млрд грн щорічно — потрібно покривати за рахунок громадян. Я вважаю, що це нечесно».

На його думку, серед інвесторів можуть бути китайські, американські, європейські та навіть українські компанії. Вони, наголошує Горбачов, будуть значно ефективніші в управлінні, якщо ж ні, то їхні збитки будуть належати виключно їм, а «не 40 млн громадян України». Новий інвестор, на його думку, принесе з собою іноземні гроші, яких в Україні немає. Це, у свою чергу, підвищить ліквідність ринку і с/г виробники отримають більш справедливу ціну.

Експерти називають три потенційні сторони, зацікавлені у приватизації: китайці, американці та українці. На думку Леоніда Козаченка, серед усіх кандидатів найцікавішим цей актив є для компаній із КНР. Він називає й декілька українських компаній, які можуть бути зацікавлені у придбанні ДПЗКУ: «Нібулон», «Кернел», UkrLandFarming, МХП. Серед іноземних — Dreyfus, Soufflet та інші.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 липня 2017
Відеоновини. Випуск 21.07.2017
У цьому випуску новин ви побачите: 1. ДПЗКУ потрібна «пакетна» приватизація — точка зору2. У столиці займались незаконним...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...