Процес процедури приватизації планують спростити
Процес процедури приватизації планують спростити

Кабінет Міністрів представив законопроект зі спрощення процедури приватизації. Про це сказав в.о. голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененков на засіданні Кабінету Міністрів, передає Економічна правда.

Як зазначив Парфененков, замість 7 законів про приватизацію планується 1 законопроект.

Удвічі скорочуються терміни підготовки об'єкту до приватизації: з 2-х років до одного у великій приватизації, у малій приватизації з 1 року до півроку. Водночас великі об'єкти будуть продаватися з обов'язковим залученням радника, малі — через електронну платформу.

Як зазначив в.о. голови, спрощується й сама класифікація об'єктів приватизації, планується ввести усього 2 види — об'єкти великої і малої приватихації.

Парфененков заявив, що спрощується сама процедура приватизації. Замість чинних 5 підходів пропонується два підходи — це продаж на аукціоні та викуп.

На думку в.о. голови Фонду державного майна України, саме так по сучасному відкрито й прозоро має здійснюватися приватизація.

Новий законопроект дозволить вивести конкуренцію за державні активи на глобальний рівень та перейти до ринкового ціноутворення на об’єкти в державній власності. Так, передбачається, що законопроект дозволить відійти від інституту оцінки та визначити ціну об’єкту виключно платоспроможним попитом.

Ми хочемо значно спростити процес продажу активів - консолідувати законодавство у сфері приватизації. Відмовитись від великої кількості груп об’єктів приватизації та суттєво зменшити час на підготовку об’єкта до приватизації», — коментує рішення Степан Кубів.  

Проект закону встановлює принципово новий підхід до розподілу на об’єкти великої та малої приватизації. До великих за рішенням КМУ віднесуть лише найбільші об’єкти з найвищим потенціалом привабити стратегічного іноземного інвестора, таких об’єктів за попередніми даними буде близько 60. 

Об’єкти великої приватизації будуть продаватися із залученням інвестиційного радника - одного з інвестиційних банків з репутацією. Радник вивчатиме попит на об’єкт, спілкуватиметься з потенційними покупцями та пропонуватиме стартову ціну.

Водночас, об’єкти малої приватизації зможуть бути реалізовані за допомогою відкритих аукціонів он-лайн, як це, наприклад, вже зараз відбувається з активами неплатоспроможних банків та непрофільними активами державних підприємств на ProZorro.Продажі. Стартовою ціною буде чиста вартість активів (вартість активів мінус зобов’язання), або 1 гривня, якщо чиста вартість від’ємна. Аукціон відбуватиметься у три етапи з підвищенням ставок.

Максим Нефьодов підкреслив:

В 99% випадків у процесі приватизації державні активи втрачають свою ринкову цінність, а не розвиваються. При цьому бюджет щороку витрачає колосальні кошти на підтримку життєдіяльності цих активів. Ми пропонуємо вже працюючий механізм електронної системи Prozorro.Продажі, який дозволить просто та ефективно продавати об’єкти малої приватизації і повертати кошти у державний бюджет, аби їх можна було використати для інших, в тому числі соціальних потреб».

Нарешті, новий проект закону передбачає підсилення захисту прав інвесторів, зокрема можливість застосування міжнародного арбітражу, (за згодою сторін права іноземної до договору купівлі-продажу) держави та залучення набагато ширшого кола покупців.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...