вітчизняні насіннєводи змушені реалізовувати насіння за цінами нижче світових
Насіння кукурудзи

Розвиваючи експортні можливості, вітчизняні насіннєводи змушені реалізовувати насіння за цінами нижче світових. Про це повідомляє Інститут аграрної економіки.

«За І квартал 2017 року експорт насіння зернових та олійних культур з України, за даними Державного комітету статистики України, становив лише $5,3 млн. Левову частку у ньому – $5,2 млн – склало насіння кукурудзи», – поінформував завідувач відділу інноваційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, основними країнами – споживачами українського насіння є країни СНД – Білорусь, Грузія, Казахстан і Молдова, та ЄС – Австрія, Румунія і Німеччина. Також вітчизняний насіннєвий матеріал імпортують Туреччина, Малайзія, Оман та Шрі Ланка.

Розвиваючи експортні можливості для входження на перспективні ринки інших країн, в тому числі і Європейського Союзу, вітчизняні насіннєводи змушені реалізовувати насіння за цінами нижче світових, зауважив експерт. Зокрема, кукурудзу продаємо по $2150 за 1 тонну, або в 1,8 разу дешевше, сою – в 1,6 разу, пшеницю – в 5,5 разу та ячмінь – у 2,3 разу дешевше, ніж купуємо.

При цьому вітчизняні селекціонери мають досить високі нереалізовані експортні можливості з продажу насіннєвого матеріалу не в якості товарного чи фуражного зерна, а у вигляді сертифікованого посівного матеріалу», – підсумував Олександр Захарчук.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 лютого 2018
Держава поверне аграріям до 80% вартості насіння
У 2018 році в Україні запрацює державна програма компенсації вартості насіннєвого матеріалу. Про це сказав заступник міністра аграрної політики та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...