Уникнути земельних спекуляцій допоможе 30% податок
Уникнути земельних спекуляцій допоможе 30% податок

Цінові спекуляції на ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні унеможливить 30% податок при першій продажі. Про це заявив екс-міністр агарної політики Литви Казіс Старкявічус в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

На його думку, цей податок потрібно ввести на першому етапі впровадження ринку землі с/г призначення.

«Перше, що потрібно зробити, – це визначитися з кількістю гектарів в одні руки. І від цього відштовхуватися для впровадження інших обмежень. Адже, якщо обсяги будуть маленькими, менше потрібно обмежень, і навпаки. Звичайно ж, ті, хто вже має землю, понад максимум в одні руки, то забирати не можна, це ж не 1917 рік. Але тільки якщо людина  її  використовуватиме. Якщо ж продаватиме, тоді схема має бути наступною: 30%, від  отриманої суми, потрібно сплатити державі, а 70% можна залишити собі», – порадив він.

За його словами, якщо людина протягом 10 років буде продавати землю, об’єм гектарів якої, не буде більше від запланованих в «одні руки», тоді сума податку повина зменшитись вдвічі – до 15% вартості землі продавець повинен сплатити в держбюджет.

В нас зараз інша проблема – спекуляції. Литовці купують, а потім перепродують землі. Зараз вдається побороти й це явище. Задіяно новий запобіжник: якщо ти протягом 10 років вирішиш продати землю, то доведеться віддати державі 15% від виручених грошей», - заявив екс-міністр агарної політики Литви.

Разом з цим, на думку експерта, не дати іноземцям купувати землі с/г призначення зможуть дієві запобіжники.

Литовська влада на 10 років заборонила купувати іноземцям землі сільськогосподарського призначення. Зараз цей період завершується. Тож постало питання: хочемо бачити іноземців, які купують наші землі, чи ні? Якщо чесно, то в Литві цього не хочуть. Після закінчення терміну мораторію на продаж землі іноземцям у 2014 році, ми зробили нове обмеження: для того, щоб мати право купити землю, нерезидент повинен прожити в країні більше трьох років, а також знати мову і мати профільну освіту. Та скоро доведеться скасувати й ці обмеження – через те, що Євросоюз подав на нас до суду. Але придумаємо щось нове. За весь цей період, коли для негромадян країни були пом’якшені умови купівлі землі, з 2014 року правом скористалися всього три особи, в цілому купили 50 га», - каже Казіс Старкявічус.

Нагадаємо, як раніше писав AgroPolit.com, екс-міністр аграрної політики Литви Казіс Старкявічус дав чотири поради щодо ризиків при відкритті ринку землі с/г призначення.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 жовтня 2017
В Україні планують ввести новий податок
Введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток стане стимулом для бізнесу реінвестувати кошти у виробництво й розвиток. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...