Екс-міністр аграрної політики Литви про головні ризики відкриття ринку землі в Україні
Екс-міністр аграрної політики Литви про головні ризики відкриття ринку землі в Україні

Україні дали 4 поради безпечного відкриття ринку сільськогосподарських земель. Їх озвучив ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів екс-міністр аграрної політики Республіки Литва Казіс Старкявічус.

«Я за те, щоб працювали на землі тільки українці, ринок відкривати треба…  Все повинно бути дуже чітко прописано – усі права та обов’язки», — говорить  він. Старкявічус на прикладі своєї  країни  розповів, на які моменти важливо звертати  увагу українцям, при  відкритті рину землі.

Перший — запобігти  фінансовим спекуляціям з перепродування землі.  «Литовці купують, а потім перепродують землі. Зараз вдається побороти й це явище. Задіяно новий запобіжник: якщо ти протягом 10 років вирішиш продати землю, то доведеться віддати державі 15% від виручених грошей», —  пояснює  він перший виклик.

Другий, на його думку, стосується обсягів володіння в одні руки.

У Литві юридичні та фізичні особи можуть купувати не більше 500 га  в одні руки. Таке обмеження запровадили тільки у 2010 році. У тих, хто до цього моменту вже мав більше землі, їх не відбираємо. Купувати понад 500 гектарів можуть тільки ті, хто займається тваринництвом. Це було зроблено задля розвитку молочного виробництва. Іноземці з громадян країн ЄС, можуть купувати, але тільки якщо прожили в країні більше трьох років. Юридичні компанії, щоб купити землю, повинні 10 років займатися сільськогосподарською діяльністю», — пояснює  він.

Третій — запустити широке обговорення земельної  реформи.

Якщо ви дозволите лише владі вирішувати, яким повинен бути закон, то там буде дуже багато «інновацій», які не сподобаються суспільству. Краще проводити більше дискусій і напрацювань, але в підсумку прийняти хороший закон, якого слід триматися. І відповідальність за його виконання перекласти на державу, наприклад, на профільне міністерство, або спеціальне новостворене агентство», — каже він.

 Четвертий — області та райони повинні мати юридичне право оформлення земельних документів, якщо говоримо про продаж приватної землі фізичній особі. «У випадку  ж продажу державної землі — потрібні аукціони. Але в цьому випадку краще, щоб її купував той, хто вже поруч має землю в обробітку», — підсумовує  він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 липня 2017
Україна й Латвія співпрацюватимуть в області АПК
Україна зацікавлена у розвитку співпраці з Латвією в контексті розробленого проекту Програми двостороннього співробітництва Україна—Латвія в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...