Кутовий: Земельні закони з'являться в Раді до кінця травня
Кутовий: Земельні закони з'являться в Раді до кінця травня

Земельні закони ( «Про обіг с/г земель», консолідацію та інші) можуть розглянути в Раді в кінці травня- на початку червня. Таку точку зору висловив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий. 

«2-3 тиждень роботи Ради скоріш за все розглядатимуть питання, пов'язані з МВФ, в тому числі, всі питання, які очікує МВФ. Скоріш за все, ( розглядатимуться) - в один день», – пояснив він.

Щодо фінального терміну подачі законопроекту про обіг землі, він додав, що цього варто чекати в кінці місяця.

 

У мене один дедлайн - у кінці місяця ( травня.- Авт.). Від Мінфіну вимога подати раніше: на перших тижнях роботи Ради після свят», – розповів міністр.

Кутовий також не виключив, що можливий варіант подачі двох законопроектів про обіг с/г земель: один - від уряду, інший депутатами з різними базовими позиціями щодо механізму ринку землі.

Нагадаємо, що Гройсман говорить про 200 га землі в одні руки, а Кутовий - про продаж права оренди.

Прав оренди, продажу, застави – єдиний механізм, який може працювати. Але це рішення КМУ – побачимо, яке воно буде. Перемовини з МВФ проводяться Мінфіном і в контексті про обіг земель і час мораторію має сплити... Ситуація з двома законами не можлива. Один поданий урядом, а інший - депутатами», – говорить він.

На його думку, саме оренда дозволить наростити в Україні кількість дрібних та середніх виробників.

18 % земель обробляють малі та середні гравці і вони формують 7.6 ВВП... Цей показник потрібно нарощувати...», – каже Кутовий.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...