Хто з політиків, депутатів, бізнесменів за та проти відкриття ринку землі – дослідження  
Хто з політиків, депутатів, бізнесменів за та проти відкриття ринку землі – дослідження  

AgroPolit.com зібрав аргументи прихильників та противників відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення. Про це йдеться в матеріалі видання «Противники та прихильники скасування земельного мораторію». Серед 32 опитаних народні депутати, політологи експерти з земельних відносин, вище керівництво Міністерства аграрної політики та директори великих агрохолдингів.  

Серед основних прихильників відкриття ринку землі с/г призначення Президент, прем’єр-міністр, міністр аграрної політики та продовольства України, народні депутати та інші можновладці. Їх головним аргументом «За» є те, що ринок землі дасть новий поштовх економіці, а обмеження на першому етапі не дадуть розвиток неконтрольованим процесам.

Відсутність права на вільний продаж і купівлю землі сільськогосподарського призначення, безумовно, стримує інвестиції в аграрну сферу, знижує і порушує права селян, занижує, між іншим, і ціну оренди, витягаючи з їхніх кишень останні копійки. Це – аксіоматично. Але мені відомі й громадська думка, яка є в Україні з цього питання, і позиція більшості парламентських фракцій. Я їх ціную і поважаю. Але як вирішити цю проблему, шановні народні депутати, – це ваша компетенція: або ховати голову в пісок і нічого не міняти, чи все-таки працювати над створенням ринку землі в Україні, але з усіма можливими запобіжниками від будь-яких негативних наслідків», – Президент України Петро Порошенко

Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий, наполягає на тому, що право володіти землею повинно бути виключно в українців.

Фермер володіє та користується землею, але, на жаль, не може нею розпоряджатися. Якщо фермер сьогодні власник, він повинен бути власником і в дійсності. Тому що це актив, над яким він сьогодні працює і хоче залишити у спадок своїм нащадкам. Наразі ми маємо дві чіткі тези: можливість купувати пайову землю має бути тільки для українських громадян і тільки для фізичних осіб. Обсяг володіння повинен бути обмежений, а ціна – не нижчою за нормативно-правову оцінку... Ми шукаємо компроміс, формулу, яка повинна працювати на благо аграріїв. Потрібно почати процес, коли ми можемо працювати з правами на оренду...», – каже він.

Голова ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин запевняє, що зрозумілі правила гри на ринку землі сільськогосподарського призначення вигідні всім.

Інтереси самих селян – власників землі – мало кого хвилюють. Якщо ж у селянина буде альтернатива – не лише здавати землю у оренду, а й продати свій наділ будь-кому, тоді «правила гри» у вітчизняному агробізнесі зазнають суттєвих змін – землю доведеться брати в оренду не у бабусі, яка ніколи особливо не вчитувалася в договір оренди, а у нового власника, який придбав ділянку за гроші та, швидше за все, захоче якомога швидше «відбити» свої інвестиції. І доведеться платити реальну вартість землі – диктувати орендну плату буде не орендар, а власник», – стверджує експерт.

До противників відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення відносяться народні депутати від «Батьківщини», радикали Ляшка, та власники великих агрохолдингів. Серед головних аргументів проти – це відсутність законодавчої бази для впровадження ринку землі та можливий продаж заможнім іноземцям.

«Батьківщина» в жодному разі не підтримає продаж землі з молотка! Україна має майже 42 млн га землі, це 72% української території. Ми живемо на золоті! Саме тому наша мета – збільшити кількість фермерських господарств у 36,2 разу, щоб дійти до середньоєвропейського показника. Наша партія розгортає по всій країні систему створення ініціативних груп для проведення референдуму, збору трьох мільйонів підписів, а також планує об’єднатися з Асоціацією фермерів та аграріїв. Ми боротимемося за те, щоб земля не стала товаром», – Юлія Тимошенко, політик, лідер партії «Батьківщина»

Детальніше читайте у матеріалі AgroPolit.com «Противники та прихильники скасування земельного мораторію».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...