Капіталовкладення в АПК сягнули історичного рекорду — 44,2 млрд грн
Капіталовкладення в АПК сягнули історичного рекорду — 44,2 млрд грн

Інвестиції в агросектор за останній рік сягнули рекордного показника за всю  історію України і сягнули 44,2 млрд грн.  Про це розповіла у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

«У 2016 році капітальні інвестиції в АПК перевищили позаминулорічні в 1,5 рази. Якщо конкретніше, то минулого року в сільське господарство, полювання та надання пов’язаних із ними послуг було загалом вкладено 44,2 млрд грн. Це найбільші капіталовкладення в сільське господарство за всю незалежність України», — повідомила вона.

За її словами, здебільшого це власні кошти фермерів, інвестовані у розвиток свого бізнесу, проте зросла і довіра банків до  сектору.

Сектор АПК вже давно є для банків одним із найбільш цікавих напрямків кредитування, так само, як і IT. Оскільки вже кілька років поспіль ці напрямки економіки активно розвиваються і продемонстрували свою неабияку стійкість як до зовнішніх, так і до внутрішніх економічних шоків. 2016 року АПК згенерував близько 12% ВВП. Експорт його продукції перевищив $10 млрд, а це — третина всієї експортної виручки країни», —  пояснила вона.

За словами виконавчого директора НАБУ, говорячи  про кредитування, мається на увазі  малі та середні фермерства, а не великі корпорації. «Переорієнтація з кредитування лише великого бізнесу на малий і середній — неминучий і єдино вірний шлях, який доведеться пройти усім українським банкам. І така тенденція вже спостерігається», —  підсумувала Коробкова.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...